Salajane Hiina sõjaväeprojekt tõi Nobeli meditsiiniauhinna

Tu Youyou
Tu Youyou

84aastane hiinlanna Tu Youyou on esimene Nobeli meditsiiniauhinna võitja, kellel pole meditsiiniteaduste doktori kraadi. Malaariaravimi leidis ta hoopiski vanu Hiina meditsiiniürikuid tudeerides.

Pool sajandit tagasi oli Vietnami kommunistlikul juhil Ho Chi Minhil suur probleem: ameeriklased olid asunud tema vägede vastu pealetungile. Ent Ameerika lennukitelt heidetud napalmist rohkemgi tegi Ho Chi Minhile muret tema sõdurite seas möllav malaaria. Viet Congi boss pöördus abipalvega oma liitlaste, Hiina kommunistide poole ja Mao Zedongi isiklikul käsul käivitatigi seepeale salajane militaarprojekt. Projekti 523 eesmärk oli leida ravim malaaria vastu. Umbes 500 teadlast „komandeeriti“ Hiina lõunaranniku lähedal asuvale Hainani saarele. Jutumärke tuleb kasutada sellepärast, et kommunistliku diktatuuri, täpsemalt lausa Suure Proletaarse Kultuurirevolutsiooni haripunktil polnud teadlastel eriti valikut. Tuli minna. Üks Hainani saarele saadetud teadlasi oli ka Tu Youyou, kes tänavu oktoobris tollase töö eest Nobeli meditsiiniauhinna sai. Muuseas, samal ajal kui Tu Youyou salaprojektiga seoses Hainanil asus, „saadeti“ tema abikaasa maale kultuurirevolutsiooni tegema. Laps võeti abielupaarilt üldse ära.

Edasi loe Eesti Ekspressist

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.