Autor: Violetta Riidas • 27. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Salajane Hiina sõjaväeprojekt tõi Nobeli meditsiiniauhinna

Foto: scmp.com
84aastane hiinlanna Tu Youyou on esimene Nobeli meditsiiniauhinna võitja, kellel pole meditsiiniteaduste doktori kraadi. Malaariaravimi leidis ta hoopiski vanu Hiina meditsiiniürikuid tudeerides.

Pool sajandit tagasi oli Vietnami kommunistlikul juhil Ho Chi Minhil suur probleem: ameeriklased olid asunud tema vägede vastu pealetungile. Ent Ameerika lennukitelt heidetud napalmist rohkemgi tegi Ho Chi Minhile muret tema sõdurite seas möllav malaaria. Viet Congi boss pöördus abipalvega oma liitlaste, Hiina kommunistide poole ja Mao Zedongi isiklikul käsul käivitatigi seepeale salajane militaarprojekt. Projekti 523 eesmärk oli leida ravim malaaria vastu. Umbes 500 teadlast „komandeeriti“ Hiina lõunaranniku lähedal asuvale Hainani saarele. Jutumärke tuleb kasutada sellepärast, et kommunistliku diktatuuri, täpsemalt lausa Suure Proletaarse Kultuurirevolutsiooni haripunktil polnud teadlastel eriti valikut. Tuli minna. Üks Hainani saarele saadetud teadlasi oli ka Tu Youyou, kes tänavu oktoobris tollase töö eest Nobeli meditsiiniauhinna sai. Muuseas, samal ajal kui Tu Youyou salaprojektiga seoses Hainanil asus, „saadeti“ tema abikaasa maale kultuurirevolutsiooni tegema. Laps võeti abielupaarilt üldse ära.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099