Rasvane toit hävitas hiirte aju

Värskest uuringust selgus, et lisaks ülekaalule tekitab sagedane liialt rasvase toidu söömine probleeme ka ajule.

Ajakirjas Brain, Behavior and Immunity tutvustatud uuringus toodi välja, et rasvarikka toiduga liialdamine hävitab ühendusi, mille abil ajurakud infot vahetavad, vahendas Postimehe terviseportaal uudisteveebi Medical News Today.

Ameerika Ühendriikides Georgia osariigis asuvas Georgia Regents ülikooli teadlane Alexis M. Stranahan uuris koos kolleegidega rasvarohke toitumise mõju kahte gruppi jagatud hiirte peal. Esimest gruppi toideti söögiga, milles oli 10 protsenti küllastunud rasva. Teise grupi toidus leidus küllastunud rasva 60 protsenti. Uurijate sõnul on need protsendid võrreldavad tervislikult toituva ja kiirtoitu sööva inimese rasvatarbimisega. Uurimisrühma sõnul sisaldas mõlema grupi toit sama palju makrotoitaineid ja valke.

Hiirte kaalu, söömisharjumusi, insuliini taset ja vere glükoosisisaldust mõõdeti pärast 4, 8 ja 12 nädalat. Uurijad jälgisid ka hiire ajukoore osa hipokampust, mida seostatakse õppimise ja mäluga.

Pärast 4. ja 8. nädalat olid mõlema grupi sünaptilised markerid samal tasemel, kuigi kõrgema rasvasisaldusega toitu tarbinud hiirte kaal oli tõusnud.

12. nädala lõpuks polnud rasvasemat toitu söönud hiired mitte ainult rasvunud, vaid neid oli ka vähem sünaptilisi markereid ning tõusnud oli ka põletiku märkivate tsütokiinide tase, mis hävitas hipokampust. Teadlased selgitasid, et kui kehas on liiga palju rasva, võib see viia kroonilise põletikuni, mis nõrgestab kesknärvisüsteemi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.