Saarma: lepingutega on likvideeritud võimekus, mida oleks võinud hoida

Fertilitase juht Ivo Saarma
Fertilitase juht Ivo Saarma

Konverentsi „Meditsiin 2016“ vestlusringis tõusis teemaks haigekassa lepingute jagamise põhimõte seoses haiglate võrgustumisega. Fertilitase juht Ivo Saarma märkis, et tema meelest on kogu protsess praegu ühesuunaline ning ei ole piisavalt analüüsitud, milline võimekus erinevates piirkondades ja asutustes tegelikult olemas on.

Haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross selgitas, et haigekassa lepingute struktuur pikemas perspektiivis on seotud haiglate võrgustumisega. Plaanis on analüüsida, milliseid erialasid ja millistelt lepingupartneritelt tuleks osta, et see tagaks kõikide ressursside optimaalse kasutamisest. Teatud põhierialad peaksid olema kättesaadavad üldhaiglas, kuid haiglate koostöös, sh läbi võrgustumise, peab olema võimalik kokku leppida põhimõtted, kuidas tagada kõikidele kindlustatutele juurdepääs nendele erialadele, mis jäävad kesk- ja regionaalhaiglate tasandile, selgitas Ross.

Fertilitase juht Ivo Saarma avaldas lootust, et midagi kuskil likvideerima asudes tõepoolest süüvitakse sellesse, milline võimekus kohapeal ikkagi on, kes seal töötavad, millise aparatuuriga ja võrreldakse töötulemusi asutusega, kuhu kavatsetakse leping suunata. „Praeguse lepingupoliitika puhul osaliselt on likvideeritud võimekust, mida oleks võinud Eestis hoida,“ märkis Saarma.

Tema hinnangul on levinud valearusaam, et kui me ühe osa likvideerime, siis sama võimekus automaatselt kandub kuskile mujale. Kuid kui kuskil on terve kümnend vaeva nähtud, et süsteemi üles ehitada, siis teises kohas see aastaga ei teki.

Saarma sõnul talle võrgustumise visioon päris selge ei ole. Ta on nõus, et teatud erialade puhul tuleks töö ära teha suurhaiglates, kus on olemas vastav aparatuur ja kompetents, kuid näeb, et suurhaiglate ambitsioonid sellega ei piirdu. „Tegelikult tahavad nad teha ju kõike, sh õendust, järel- ja hooldusravi jms. Kas see on siis võrgustumine? Kus see koostöö siis on?“ küsis Saarma ja lisas, et koostöö saab olla ainult kahes suunas.

Loe samal teemal pikemalt 12. jaanuari paberlehest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.