Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliinik soovib saada haruldaste haiguste ekspertkeskuseks

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliinik
Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliinik

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku esindajad pöördusid sotsiaalministri poole, et Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliinik määrataks haruldaste haiguste ekspertkeskuseks.

Eesti erinevatest spetsialistidest koosneva töögrupi poolt koostati “Haruldaste haiguste arengukava”, mis esitati  Sotsiaalministeeriumile  2014.a. sügisel. Arengukava on kättesaadav  Sotsiaalministeeriumi kodulehel ning avaldatud  ajakirjas „Eesti Arst“ (2014; 93(5):291–295). Arengukava üks tegevustest näeb ette SA Tartu Ülikooli Kliinikumi nimetamist  haruldaste haiguste ekspertkeskuseks. 

Märtsis 2016.a. sulgub Euroopa Liidu (EL) rahastusprogrammi kutse „Call for Membership countries to participate  at  the program of EU Rare Diseases Centre of Excellece (CoE)“. Selleks, et Eestist mõni raviasutus või ülikool saaks selles osaleda, on vajalik Eestis määratleda haruldaste haiguste ekspertkeskus ehk Centre of Excellence (CoE).

SA TÜ Kliinikum täidab kõik Euroopa Liidu poolt seatud CoE nõuded. Teised 4 Eesti suurhaiglat (Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Ida-Tallinna Keskhaigla, Lääne-Tallinna Keskhaigla ja Tallinna Lastehaigla) on vastavalt arengukavale haruldaste haiguste ravikeskused. Juhul kui selleks ajaks ei ole Eestis määratletud CoE, siis Eesti saab küll hiljem antud projektiga liituda, kuid ei saa tegevusele enam rahastust küsida. Seetõttu on meie arvates väga oluline, et Eestis määrataks lähiajal CoE.

EL kodulehelt aadressil:  on informatsioon erinevate liikmesriikide seadusandluse ja juba määratletud CoE kohta. SA TÜ Kliinikumil, eelkõige geneetikakeskusel ja lastekliinikul, on olemas aktiivne valmisolek EL poolt korraldatud rahastusprogrammi kutses osaleda. Kahjuks ei saa me seda teha enne kui Eestis on ametlikult määratud haruldaste haiguste ekspertkeskus ehk CoE.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.