Kuula artiklit
10. märts 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued rahvusvahelised turvaelemendid kaitseks võltsitud ravimite eest

Foto: Andras Kralla/ÄP
Euroopa kodanikud väärivad ravimeid, mis on ohutud, kvaliteetsed ja tõhusad. Võltsitud ravimid võivad sisaldada halvakvaliteedilisi koostisosi, samuti võivad koostisosad olla vales koguses. Seetõttu kujutavad sellised ravimid endast suurt ohtu Euroopa Liidu (EL) kodanike tervisele.

2013. aasta jaanuarist kehtiva võltsitud ravimite direktiivi eesmärk on muuta ravimid ohutumaks. Selle saavutamiseks anti kõnealuse direktiiviga komisjonile volitused võtta kasutusele vahendid ravimite ehtsuse kontrollimiseks ja ravimite koostisosade kvaliteedi parandamiseks, kirjutab Euroopa Komsjoni kodulehel Euroopa Komisjoni tervise ja toiduohutuse peadirektoraadi tervishoiusüsteemide, meditsiinitoodete ja -uuenduste osakonna direktor Andrzej Rys.

9. veebruaril avaldas komisjon delegeeritud määruse inimtervishoius kasutatavate ravimite pakenditel kasutatavate turvaelementide kohta. See on viimane, kuid sugugi mitte ainus komisjoni esitatud õiguslikest meetmetest võltsitud ravimite direktiivi rakendamiseks.

Nimetatud määrusega kehtestatakse ravimite ehtsuse kontroll kahe turvaelemendi – ainulaadse identifikaatori ja rikkumisvastase seadme – abil, et kaitsta patsiente võltsitud ravimitega seotud ohtude ja ravimite väljastamisel tehtavate vigade tagajärgede eest. Ainulaadne identifikaator – kordumatu kood, mis võimaldab konkreetse ravimipakendi identifitseerimist – on kodeeritud kahemõõtmelisse vöötkoodi ja seda saab lugeda tavalise skanneriga. Rikkumisvastase seadmega tagatakse, et ravimi pakendit ei ole avatud ega rikutud.

Samuti on määruses selgitatud, kuidas tuleb ravimite ehtsust kontrollida ning kes seda peab tegema. Ravimi ehtsus on tagatud läbiva kontrolliga, mida hulgimüüjad täiendavad riskipõhise kontrolliga. Ravimeid kontrollitakse süstemaatiliselt üldsusele tarnimise kohas (nt apteegis). Suurema võltsimisriskiga ravimeid (tagastatud ravimid või ravimid, mida ei levita otse tootjad, müügiloa omanikud või nende nimel tegutsevad isikud) kontrollitakse lisaks hulgimüügi tasandil. Ravimite ehtsuse tagamiseks võrreldakse konkreetsel pakendil olevat ainulaadset identifikaatorit andmekogude süsteemis talletatud seaduspäraste ainulaadsete identifikaatoritega. Kõnealuse andmekogude süsteemi loovad ja seda haldavad sidusrühmad riiklike pädevate asutuste järelevalve all.

Alates 2019. aastast kohaldatava määruse tulemusena hakatakse ravimite ehtsust enne patsientideni jõudmist süstemaatiliselt kontrollima, vältides nii mitte üksnes võltsitud ravimite väljastamist, vaid ka muid sagedasemaid vigu, nagu aegunud või tagasikutsutud ravimite ekslikku väljastamist. Lisaks sellele Euroopa ravimite tarneahel digitaliseeritakse ja luuakse andmekogude süsteem, mis ühendab tootjaid, hulgimüüjaid, farmatseute ja haiglaid. See parandab teabevahetust ja hõlbustab ravimite tagasikutsumist ja tagastamist.

Kokkuvõttes tähendab uus määrus suurt edasiminekut ravimite ohutuse tagamises ja rahvatervise kaitses Euroopa Liidus.

Uued rahvusvahelised turvaelemendid kaitseks võltsitud ravimite eest
Kuula artiklit

Uued rahvusvahelised turvaelemendid kaitseks võltsitud ravimite eest

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099