22. aprill 2016

Pereõed kogunevad täna konverentsile

Autor: Raul Mee/ÄP

Täna kogunevad pereõed üle Eesti Viru konverentsikeskusesse aastakonverentsile, kus kogutakse uusi teadmisi valdkondadest, millega kroonilise haigusega patsienti nõustavad pereõed igapäevaselt kokku puutuvad.

Pereõdede hinnangul võiks nende roll kasvada patsiendi suunamisel, tõendite väljastamisel ning laieneda võiks ka retseptiõigus. „Pereõenduses on pakiline probleem tasakaalu puudumine pereõele pandud kohustuste ja talle antud õiguste vahel: vastutusala laieneb hoogsalt, kuid õigusaktid ei ole siiani sellega kuigivõrd kaasa tulnud,“ leiab Eesti Pereõdede Ühingu juhatuse liige Lilli Gross.

Pereõe rolli kujunemisest rääkides leiab Eesti Pereõdede Ühingu aktiivgrupi liige Katrin Poom, et pereõed saaksid iseseisvatel vastuvõttudel pakkuda nõustamisteenust vastavalt oma kogemusele ja ettevalmistusele. Siin on kõrgema pädevusega õdedel võimalus oma potentsiaal täies mahus rakendada. Oluline suund võiks tema hinnangul olla ennetamine – et pikeneks tervelt elatud eluaastate arv ja väheneks enneaegsete surmade hulk haiguste tõttu.

Suurtes tervisekeskustes võiksid õed Poomi sõnul spetsialiseeruda. Nii on ka tänavune konverents jagatud kliiniliste teemade kaupa: konverentsi esimeses sessioonis keskendutakse diabeedi teemale, räägitakse II tüüpi diabeedi preventsioonivõimalustest, diabeedi diagnoosimisest ning süstimisõpetusest. Teine sessioon on pühendatud sisehaigustele ning kolmas on töötubade päralt.

Konverentsi kava on leitav siit.

 

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708