27. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium kaalub abivahendi tõendite andmise õiguste laiendamist

Autor: Caro /Scnpix

Sotsiaalministeerium kaalub pereõdedele ning füsio- ja tegevusterapeutidele tõendite väljastamise õiguse andmist, räägiti tänasel (27.04) abivahendeid pakkuvate ettevõtete infopäeval.

Sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna riigimeetmete juht Raimo Saadi tutvustas tänasel infoüritusel ettevõtetele ministeeriumi tegevusi abivahendite süsteemi täiendamisel.

Töö käib hetkel muudatustega, mis puudutavad abivahendite loetelu nimetusi, kirjeldusi, näidustusi, piirhindasid, kogust ning vormistust. Lisaks peetakse läbirääkimisi, kas ja kuidas anda pereõdedele, füsioterapeutidele ja tegevusterapeutidele tõendite väljastamise õigus.

Tulevikus võiksid näiteks pereõed väljastada kordustõendeid põetus- ja hooldusvahenditele, füsioterapeutid liikumisabivahenditele jne. Samuti vaadatakse, kas pereõde võiks olla ka esmase tõendi väljastaja.  

„Üks olulisemaid täiendusi on abivahendite tõendite andmise õiguste laiendamine. Eesmärk on see, et inimene saaks vajaliku tõendi esimese pädeva spetsialisti juurest, mitte ei peaks minema veel ühe juurde,“ selgitas Raimo Saadi. „Millal kõik vastavad muudatused ellu viiakse, on hetkel veel vara öelda,“ lisas Saadi.

Abivahendite uue süsteemi jõustumisest on möödas peaaegu neli kuud. Tänasel infopäeval tehti esimesest kvartalist ülevaatlik kokkuvõte.

Sotsiaalministeerium palus aprilli keskpaigaks abivahendeid pakkuvate ettevõtete tagasisidet uue süsteemi rakendumise osas – millised on olnud õnnestumised ja kitsaskohad ning teha sealjuures ettepanekuid, kuidas süsteemi tõhusamaks muuta. 15. aprilliks oli ministeeriumile laekunud 82 ettepanekut üheksalt erinevalt ettevõttelt.

Käesoleva aasta 1. jaanuarist käivitus uus sotsiaalsete abivahendite müümise ja rentimise korraldus. Määruse eesmärk oli teha abivahendite süsteem senisest lihtsamaks ja läbipaistvamaks.Uus korraldus annab inimestele valikuvõimaluse erinevate pakkujate vahel. See tähendab, et inimene saab abivahendeid osta kõikidest abivahendeid pakkuvatest firmadest, lähtuvalt sellest, kes pakub parimat hinda, teenusekvaliteeti jms

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708