Pildid: tervishoiutöötajad ja haiglajuhid lepitaja juures

Tervishoiutöötajad ja haiglate esindajad 27.04 riikliku lepitaja juures.
Tervishoiutöötajad ja haiglate esindajad 27.04 riikliku lepitaja juures.

Riikliku lepitaja kt Henn Pärn ütles, et täna aset leidnud kohtumine tervishoiutöötajate kutseliitude ja haiglate liidu esindajatega tõi selgust eelkõige õdede töötingimuste parendamise osas.

"Õdede ja hooldajate küsimuses jõudsime kokkuleppeni, et kuna nende puhul on eeltöö tehtud ja rahvusvahelised standardid eeskujuks olemas, võetakse teema kiiresti ette ja juba 12. mail on see Eesti Haiglate Liidu volikogus arutusel, et siis sealt edasi ministri juurde minna sellega," kõneles Henn Pärn.

Arstide osas on pilt lepitaja sõnul aga keerulisem, kuna rahvusvahelised koormuse standardid puuduvad. Ta resümeeris, et arstide liidu poolt sai välja pakutud vastav metoodika ja osapooled leppisid kokku, et see tõenäoliselt aluseks. Vahepeal haiglate liidu poolt välja pakutud metoodika oli idee poolest hea, jätkas Pärn, aga seda metoodikat ei saanud edukalt kontrollida ja kõiki vajalikke parameetreid ei olnud sellega võimalik kätte saada. 

Pärna kinnitusel kohtuvad arstide liidu ja haiglate liidu esindajad 5-6. mail toimuval arstide päevadel Pärnus, et koormuse hindamist puudutava metoodika rakendamise võimalikkust veelkord arutada ja jõuda selgusele, kas see on piisavalt küps, et sellega võiks minna 12. mail haiglate liidu volikogu ette.

Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa lisas selgituseks, et täna oldi lepitaja juures põhjusel, et tööandjad ei täida praegust kehtivat lepingut. Uue kollektiivlepingu läbirääkimistel tekkinud töötüli lahendamise menetluses ei ole koosolekut kokku kutsutud.

Arstide liit, tervishoiutöötajate kutseliit ja õdede liit teavitasid 24. märtsil enda vastuses tööandjatele, et ei saa tööandjate pakkumist vastu võtta ning pöörduvad riikliku lepitaja poole, sest juba mitmendat aastat sisaldas see tervikliku kollektiivlepingu asemel ainult palganumbreid, jättes välja kõik töö- ja puhkeaega, öötöö, puhkepäevadel tehtava töö ja ületunnitöö hüvitamist, valveaega, puhkust ning täienduskoolitust käsitlevad punktid. 

Samuti ei võimalda töövõtjate hinnangul pakutud tunnitasu alammäärad tagada Eesti raviasutuste jaoks piisavat ja motiveeritud meditsiinilist personali. Näiteks ei jõua õdede kuupalk 2017. aastal isegi 2015. aasta Eesti keskmise palgani.

 

Galerii

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.