Morgen: „Enam ei ole eraldi maainimese haigusi.”

Vändra Tervishoiukeskuses tegutsevad neli perearsti ja füsioterapeut, seal on massaažituba, 33kraadise veega bassein ning isegi soolakamber. Niida-Anita Morgen hindab tingimused heaks.
Vändra Tervishoiukeskuses tegutsevad neli perearsti ja füsioterapeut, seal on...

Vändra Tervishoiukeskuses tegutsevad neli perearsti ja füsioterapeut, seal on massaažituba, 33kraadise veega bassein ning isegi soolakamber. Hinnatud perearst Niida-Anita Morgen hindab tingimused heaks. Foto: Toomas Šalda
Kui veel mõnikümmend aastat tagasi oli maal elavate inimeste seas palju neid, kes nõukogude perioodi kolhoosides-sovhoosides end haigeks töötanud, siis Vändra perearst Niida-Anita Morgen kinnitab, et enam see nii ei ole. Meditsiin ja töökultuur on arenenud, põllumajandustehnika muutunud hüppeliselt inimsõbralikumaks ja töötervishoiu nõudeid täidetakse. Tänu oma aiale või põllulapile on maainimene linnavurlest pigem liikuvam ja tervemgi.

N.-A. Morgen on perearstiks 1500 inimesele, mis on maapiirkonna kohta pikk nimistu. „Tegeleda tuleb ju väga laia probleemide ringiga. Ja lisanduvad üldse ilma kindlustuseta ja Soome kindlustusega inimesed, viimaste seas on omajagu neid, kes erinevatel põhjustel tahavad oma arstiabi ikkagi siin kätte saada. Nii et kokku puutun umbes 1700 inimesega,” ütleb ta.

Mis vahel väsitab, on perearsti sõnul sotsiaalsüsteemi piiril toimetamine. „Maal oled sa personaliseeritud, sa tunned kohalikke nii lihtsalt inimeste kui patsientidena, sellest pole pääsu. Perearstiga on siin kahte moodi: üks variant on see, et tähtis on persoon, et arst teab su  muresid, mõistab sind; neile, kes arstiabi harvemini vajavad, on jälle tähtis, et abi oleks kuskil läheduses ja võimalikult kiiresti kättesaadav. Paljukiidetud  tänapäevastest sidevahenditest – telefon, internet – on abi ainult siis, kui ma inimest tunnen,“ arvab ta.

Edasi loe Postimehest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.