Gerli Liivet: Koormus käib üle jõu

Õdede liidu juhatuse liige Gerli Liivet (vasakul) koos kolleegiga.
Õdede liidu juhatuse liige Gerli Liivet (vasakul) koos kolleegiga.

Kui õed-hooldajad näevad, et riik hoolib nende tööst ja panusest, siis nad võib-olla ei lähe välismaale, leiab Eesti õdede liidu juhatuse liige Gerli Liivet..

"Õdede ja hooldustöötajate töökoormus on liiga suur ja see on seotud palgaga. Kuna palk on madal ja õdesid on vähe, siis tehakse tööd vähemalt 1,5 koormusega. Seda alati ka mitte ühes haiglas, sest eesmärk on ära elada. Kui statistika ütleb, et õed saavad enamvähem okei palka, siis see ei ole adekvaatne statistika," kirjutab Eesti õdede liidu juhatuse liige Gerli Liivet Äripäevas.

"Kollektiivleping on hetkel läbirääkimisprotsessis. Juba kolm kuud pole meile ühtegi ettepanekut tehtud. Meie nõudmine oli see, et õe palk peab olema arsti palgast vähemalt 60% ja sellest me taganeda ei taha. See samm millega me palka tõstame – on see 10% või suurem või väiksem – see sõltub sellest, kuidas valitsus, mitte haigekassa, süsteemi raha leiab.

Meie ei toeta kindlasti seda, kui riik kirjutab palgakulu patsiendi kraesse. Samuti ei taha me, et kelleltki teiselt võetakse riigieelarves raha ära ja antakse meile, näiteks õpetajatelt. Me ei taha, et keegi meie pärast peaks kannatama.

Meie kolleege on väga palju ära läinud Soome tööle, minnakse siiamaani. Õe palk ja töökoormus on Soomes hoopis teine. Sinna minek väheneb iga kord peale seda, kui sõlmitakse palgakokkulepe. Kui õed-hooldajad näevad, et riik hoolib nende tööst ja panusest, siis nad mõtlevad äkki ringi. Ka tervisekõrgkooli lõpetajatest väga paljud ei jätka Eestis, kui väljastpoolt tuleb parem pakkumine."

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.