Soodusnimekirja harvendamine annab võimaluse uutele ravimitele

Haigekassa on hiljuti teinud ravimitootjatele nelja kombinatsiooniravimi kohta ettepaneku nende hindasid alandada.
Haigekassa on hiljuti teinud ravimitootjatele nelja kombinatsiooniravimi kohta...

Haigekassa on hiljuti teinud ravimitootjatele nelja kombinatsiooniravimi kohta ettepaneku nende hindasid alandada.

Sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juhataja Dagmar Rüütel selgitas, et kahe ravimi puhul alandati hinda ja nendele jääb soodustus kehtima. Samas kahe ravimi puhul, Azarga ja Duotrav, ei muudetud piisavalt hinda ning seetõttu arvatakse need poole aasta pärast soodusravimite loetelust välja. Selle mõju ravimihüvitiste eelarvele on + 500 000 eurot aasta kohta.

"Väljaarvamised ja ka juurdelisamised on osa rutiinsest tööst, millega kaasajastatakse soodusravimite loetelu," ütles Rüütel. "Kui väljaarvamine on tingitud müügiloa kehtivuse või turustamise lõpetamisest, siis ravimikomisjoni ei kaasata," lisas ta.

Kui väljaarvamise menetlus on algatatud, siis ravimikomisjoni arvamust küsitakse Rüütli sõnul järgmistel juhtudel:

- kui hinnakokkulepet ei saa pikendada ja lepe lõppeb (juhtudel, kus sama ravimi hind Eesti referentsriikides ehk Lätis, Leedus ja Slovakkias on langenud, kuid Eestis ei nõustuta hinda nendega võrdsustama);

- kui hinnakokkuleppega ravimi hind on alternatiivselt kasutatavate ravimitega võrreldes oluliselt kõrgemaks kujunenud (juhtudel, kus alternatiivsete ravimite turustajaid on rohkem ja tihedama konkurentsi tingimustes odavnevad hinnad kiiremini);

- kui piirhinnaga ravimi hind ületab oluliselt piirhinda (sellisel juhul ei pruugi ravimi väljaarvamisel olla otsest säästvat mõju ravimihüvitiste eelarvele, aga on kaudne mõju ehk toetab soodsamate ravimite turustamist ja turul püsimist).

Dagmar Rüütel selgitas, et nimetatud kombinatsioonravimitel ei ole veel geneerilisi alternatiive, kuid alternatiivselt võib kasutada samasid toimeaineid eraldi pakenditest või teisi väga sarnaseid toimeaineid sisaldavaid kombinatsioonravimeid, seal hulgas geneerilisi.

"Põhjendatud väljaarvamiste eesmärk on vabastada ressurssi sealt, kus sama ravitulemus saavutatakse säästlikumalt, soodsamate ravimite abil," rääkis ravimiosakonna juhataja. "See annab võimaluse kasutada seda ressurssi innovaatiliste ja paremat ravitulemust pakkuvate ravimite soodusnimekirja toomiseks," lisas ta.

Mullu lisandus soodusravimite loetellu 18 uut toimeainet, selle aasta kolmanda kvartali jooksul 17. Lisaks on Rüütli sõnul laiendatud paljude ravimite väljakirjutamise tingimusi.

Meenutuseks. Selle aasta 14. septembril kogunes Eesti Haigekassa nõukogu, et kuulata ära juhatuse ettepanekud haigekassa 33 mln euro suuruse miinuse vähendamiseks. Üks ettepanekute rühm puudutas ravimeid. Haigekassa nõukogu juht, terviseminister Jevgeni Ossinovski tõi välja, et plaanis on soodusravimite nimekirjad kriitiliselt üle vaadata ja heita välja ravimid, millele on olemas soodsamad analoogid ja mille puhul pole hinnaläbirääkimised tootjaga olnud riigile edukad. "Ministeeriumi ravimikomisjon on hetkel arutanud nelja taolise ravimi tõenäolist välja jätmist sellest nimekirjast," ütles minister kuu aja eest. 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.