Uudised
Ainult tellijale

Lutsar: Kes need lapsed on, kes ravile ei jõua?

Professor Irja Lutsar.  Foto: Andres Raudjalg

Seos laste vähese tervisekontrollis käimise ja ravi hilinemise vahel, nagu peegeldas riigikontrolli audit, pole selge, kirjutab Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia professor Irja Lutsar.

Lutsar kirjutab Postimehes, et endise lastearstina ja ka praegu süsteemi hästi tundva inimesena luges ta rohkem kui üllatusega Postimehest riigikontrolli auditit kajastava artikli pealkirja "Paljud Eesti lapsed ei jõua õigel ajal ravile". Kes need lapsed on, kes ravile ei jõua? Mis on need haigused, mida ei diagnoosita? Mis nendest lastest, kes ravile ei jõua, edasi saab? Kas selle auditi metoodikaga on võimalik niisugusele järeldusele jõuda? Kas Eesti lastele pole tõesti arstiabi kättesaadav?Ainukeste haiguste/seisunditena on artiklis mainitud söömis-, aktiivsus- ja tähelepanuhäiretega lapsi, see aga ei tohiks viia üldistusteni.Mitmed uuringud on näidanud, et Eesti iseseisvusperioodil on lastele osutatav arstiabi teinud olulise kvaliteedihüppe ja laste tervis paranenud. Näiteks imikute suremuse osas, mis näitab nii ühiskonna kui ka arstiabi arengutaset, on Eesti maailma paremuse tipus. Ka üldine vaktsineerituste hõlmatus on oluliselt parem, kui see oli endises Nõukogude Liidus.Selle taga on paljude Eesti arstide ennastsalgav töö, aga muidugi ka ühiskonna teadlikkuse tõus. Teisalt on heaoluühiskond toonud uusi probleeme nagu rasvumine, käitumis- ja tähelepanuhäired.Artiklis toob riigikontrolör näite, et kasvanud on vastutustundetute lastevanemate hulk, kes on keeldunud laste vaktsineerimisest. Terviseameti kodulehelt aga selgub, et 2014. aastal oli 0–14-aastaste laste vanemate hulgas vaktsineerimisest keeldujaid 2,8 ja 2015. aastal 2,9 protsenti. See tähendab, et vaktsinatsioonidega hõlmatus on üle 97 protsendi. Isegi kui keeldujate arv on aastate jooksul suurenenud, on nende lapsevanemate hulk marginaalne. Laste madala vaktsineerituse taseme pärast ei peaks ei arstid, tervishoiusüsteem ega ka lapsevanemad praegu muretsema.Täismahus arvamuslugu Postimehes.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile lukus lugudele, mis ei nõua meedikukoodi
 • Meedikukood annab ligipääsu ajalehele PDF-ile
 • Meedikukood annab ligipääsu ajakirja Meditsiin Fookuses PDF-ile
 • Tellimus sisaldab Meditsiiniuudiste uudiskirja
 • Jaga lugu:
  Seotud lood
  MEDITSIINIUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad Meditsiiniuudised igal nädalal enda postkasti.

  Meditsiiniuudised.ee toetajad:

  Kadi Heinsalu
  Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
  Violetta Riidas
  Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
  Siret Trull
  Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
  Mirjam Esperk
  Mirjam EsperkAjakirjanik-toimetajaTel: 56483229
  Karin Tamm
  Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
  Maarja Kõrv
  Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708