Perearstide suurima dividendisaagi noppis islandlane

Arst.
Arst.

Eesti maksusüsteem meelitab mujalt pärit perearste siin oma tulusid deklareerima. Kui mulluse dividendide TOPi võitis Iraagi päritolu perearst, siis tänavu leiame sellelt kohalt Rootsis tegutseva islandlase, kes ise elab Saksamaal.

Tänavuse perearstide dividendi TOPi tipus troonib Islandi päritolu Rootsis tegutsev 62aastane Sigurdur Gunnarsson, kelle fotot internet välja ei anna. Küll aga vastas ta Meditsiiniuudiste küsimustele e-kirja teel.

Gunnarssonile kuulub European Service Jobs and Appliances OÜ ning tema elukohaks on märgitud Saksamaa ja töökohaks Rootsi. Dividende maksis ta endale 2014. aasta eest mullu 56 000 eurot. Muide, Gunnarsson jagab mulluse tabelivõitja, iraaklase Mohammed Jabbar Abasiga sama juriidilist aadressi Tallinnas Jõe tn 2 teisel korrusel.

Eesti tervishoiutöötajate registrist Gunnarssoni aga ei leia, mis kinnitab, et siin ta tervishoiuteenuseid ei osuta. Islandlane vastab küsimusele, miks ta firma Eestis registreeris, et tal on Eestis sõpru ja tal on siin korter.

Oma ettevõtte majandusseisu kirjeldades selgitab ta, et kui teha kulusid ja investeeringuid, siis dividende ei saa. „Kuna 2015 ja 2016 on kulud ära tehtud, siis on aasta 2017 kulud juba väga väikesed,“ kirjutas Gunnarsson ja lisas, et kui sellises olukorras maksta selle aasta eest null dividendi ja järgnevatel aastatel samuti, ning kui pole ka suuri kulusid, jääb raha firmasse. Firma finantsseis läheb selle tõttu tugevamaks.

Tõusevad perefirmad ja ainuomanikud

TOPis edasi on juba nn omainimesed. Tallinna perearst Jelena Bozikjan, kes mulluses dividenditabelis oli 104. kohal, maksis oma arstikeskuse kaudu ainuomanikuna dividende 54 000 eurot. Firma on loodud 14 aastat tagasi. Bozikjan dividendide maksmisest rääkima ei soostu. Ta vastab kirjalikult, et teeb kõvasti tööd, nimistu on suur ja tööpäevad pikad: iga päev 35–40 pöördumist kohapeal või telefoni teel.

Meenutuseks, et eelmisel aastal kuulus tabeli teine koht Nordvik OÜ-le, mida juhib Tartu Ülikoolis arstihariduse omandanud Ilgizär Sadõjk, kes töötas asendusarstina Rootsis ja Norras. Sel aastal Sadõjkki edetabelist enam ei leia.

Dividendide edetabeli 3.–6. kohal on sel aastal neli perearstikeskust, kus omanikele maksti 50 000 eurot dividende per capita. Näiteks Narvas tegutsev Perearst Jevgenia Kulikova OÜ maksis kummalegi omanikule, Jevgenia ja Nikolai Kulikovile dividende 50 000 eurot. Aasta varem oli ettevõte TOPis kaugel taga, 89.–90. kohal. Mullu moodustas osaühingu müügitulu 287 368 eurot (kasv aastaga 11%). Aruandeaasta kahjum oli 13 823 eurot, kuid aasta varem teenitud 141 856 eurot kasumit võimaldas omanikutulu välja võtta.

Omanikele maksid 50 000euroseid dividende ka Perearst Ülle Perend OÜ Tartust ja Perearst Katrin Akkel OÜ Tallinnast.

Ülle Perend ja Katrin Akkel on mõlemad ka oma arstikeskuse ainuomanikud. Perendi ettevõttes töötab kaks perearsti, kellest üks on juhatuse liige, ja neli pereõde. Arstikeskuse müügitulu oli 285 346 eurot, kasum 60 840 eurot. Perend oli ka mullu dividendi TOPis neljandal kohal, siis maksis osaühing dividende 41 000 eurot. Katrin Akkeli perearstikeskuse mullune käive oli 84 882 eurot, kasum 21 854 eurot. 2014. aastal Akkel dividende ei võtnud.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.