Ravimifirma advokaat: meie soov oli vastu tulla

Boehringer Ingelheim langetas MicardisPlus hinda 2016. aasta juulis ja on olnud viimase kolme kuu jooksul korduvalt valmis MicardisPlus hinda langetama vastavalt ministeeriumi ootustele, kinnitas ravimitootja esindaja advokaadibüroo Derling OÜ partner ja vandeadvokaat Piret Blankin.

Kahjuks on ministeeriumi ootused muutunud igakordse hinnalangetamisettepaneku vastuvõtmise järgselt, kommenteerib Piret Blankin.

Jätkub vandeadvokaadi kommentaar:

8.12.2016 toimunud kohtumisel tegi ministeerium ettepaneku tulla ravimi hinnas alla konkreetsele tasemele, millega ravimitootja 15.12.2016 ka nõustus. Vaid päev hiljem esitas ministeerium taas uue hinnalangetamisnõude. Juba sellele järgneval tööpäeval otsustati MicardisPlusi haigekassa ravimite loetelust siiski välja arvata.

Eesti Haigekassa ravimite loetelu muutmise kord ning kriteeriumidele vastavuse hindajad on kehtestatud sotsiaalministri 08.12.2004 määrusega nr 123. Selle määruse § 27 lg 4 kohaselt peab ravimi ravimite loetelust väljaarvamise vajalikkust põhjendama lähtudes ravikindlustuse seaduse § 43 lõikes 2 sätestatud kriteeriumidest.

Üks seaduses sätestatud kriteerium on ravimi kasutamise majanduslik põhjendatus. Seda kriteeriumit ei ole õigusaktidega oluliselt täpsemalt sisustatud. Seni on lähtutud ravimikomisjoni praktikast, mille kohaselt võib Eesti Haigekassa ravimite loetellu kantud ravimi loetelust välja arvata, kui ravimi hind ületab rohkem kui 2 korda piirhinda. Antud juhul oleks MicardisPlus hind ületanud piirhinda vaid umbes 1,5-kordselt.

Pidades ministeeriumi põhjendusi ebaselgeteks ja subjektiivseteks, pöördus Boehringer-Ingelheim kohtusse.

Eelkõige peab ravimitootja oluliseks, et sotsiaalministeerium lähtuks soodusravimite nimekirja koostamisel kõigile turuosalistele arusaadavatest ja selgelt defineeritud kriteeriumitest.

Kohus kohaldas selles asjas esialgset õiguskaitset ja kohustas sotsiaalministeeriumi vaidluse ajal säilitama MicardisPlusi soodusravimite loetelus. Seetõttu on MicardisPlus jätkuvalt Eesti Haigekassa ravimite loetelus ja kättesaadav senistel tingimustel.

Loe samal teemal: Soodusnimekirja ennistatud ravimit tarvitab üle 5000 Eesti inimese ja Soodusnimekirja tõttu anti üks ravim kohtusse.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.