Laskud Toomelt alla, ninas ikka veel võõras lehk

27. detsembril 1926. aastal ilmus nädalalehes Esmaspäev artikkel nimega "Eesti arstide vabrikus." Autor külastas Tartus Toomemäel asuvat anatoomikumi ning uuris, mis juhtub, kui inimene on jäänud vaid lihatükiks.

Delfi tõi lugejateni artikli täies mahus kergelt korrigeeritud kujul.

Arsti, politsei ja kirikuõpetajaga peab iga korralik inimene tegemist tegema. Vähemalt tõendab seda rahvasõna. Allpool kõneleme neist esimestest, nimelt arstidest. Vaatame veidi lähemalt seda asutust, mis iga aasta vabritseerib kümneid ja kümneid uusi arste, astume lähemale anatoomikumi surnutonnidele ja lõikuslaudadele.

Asutus, kus sünnib meie noorte arstiteadlaste tuleproov, asub Tartu Toomemäel – see on vana anatoomikum. Harjumatut sisseastujat võtab juba uksel vastu iseäraline lehk. Siin-seal on maas suured pikerdused nummerdatud kastid, pealkirjadega „Tartu ülikool,“ need sisaldavad teaduskonna õppematerjali – inimliha.

Mitte just kõige meeldivam ümbrus. Seal on ka tulevased arstid ise. Eesruumis veel noored 1. kursuse üliõpilased – nende keskel vana professor. Need poisid ja tüdrukud pole veel kuigi kaugele jõudnud. Tuhnivad alles kondivirnades ja vaevavad oma peaaju nende ladinakeelsete nimedega. Üle kolme tuhande pidavat neid olema. Ei ole kerge kõiki neid meeles hoida–pidada. Nii mõnegi kondi peale on noored teadusejüngrid eksameil komistanud.

Edasi loe Delfist

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.