Maimets: HIV-testitute arv ei ole piisav

TÜK nakkushaiguste osakonna juhataja Matti Maimets
TÜK nakkushaiguste osakonna juhataja Matti Maimets

Täna Riigikogus peetud HIV valdkonna ekspertide ümarlaual ütles TÜK nakkushaiguste osakonna juhataja Matti Maimets, et Eestis suureneb HIV-testitute arv aasta 2000 inimese võrra, kuid peaks suurenema 20 000 inimese võrra. Tema hinnangul on Eestis HIV-epideemia, riik peab seda tunnistama ja võtma appi sunnimeetodi selle likvideerimiseks.

“Jutt, et minge testima, see lihtalt ei tööta,” rääkis Matti Maimets. “ Ilma motivatsiooni-mehhanismi tekitamiseta inimesi testima ei saa. Kui sihik on vale, siis ei saa põdrale pihta. Kui testida inimesi tunnuste järgi, siis saaks paremini pihta. Möödalask on tehtud ühes teises kohas, arstide õpetamisel, sest arstid peaksid kõiki patsiente testima. Kõik Eesti elanikud peavad olema vähemalt kord elus testitud. Mina olen testitud.”

“Londonis väheneb HIV tänu sellele, et eriti riskirühmi testitakse 2-3 korda aastas,” sõnas Matti Maimets. “Eestis on HIV-epideemia. Me peame tunnistama, et meil on epideemia. Kui on epideemia, siis riik saab sundida. Riik ei ole kunagi julgenud öelda, et meil on epideemia. Meil on 6000 HIV-positiivset, 5000 on nägupidi teada, neist on ravil 4000 inimest.”

“Eesti riik on Euroopas esirinnas, aga mitte positiivses mõttes,” ütles Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt. “Asi on selles, et me ei paista silma mitte millegi positiivse, vaid negatiivsega. Igal aastal on meil üle 200 uue nakatunu, suures osas on need inimesed üle 30nesed, 40% nendest on naised. Mul on suur au, et me neid küsimusi arutame siin, riigikogus, juba teist korda.”

“Riigil on neli tegevussuunda,” märkis Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Tiina Drell. “Need tegevussuunad on: 1) saada arste rohkem patsiente testima 2) HIViga elavatele inimestele suunatud tegevused, ravi, ravi kättesaadavus, ravijuhtiste väljatöötamine; 3) HIV nakatumise ennetamine ning 4) seire ja monitooring. Ei ole piisavalt infot, kuidas nakkus levib, me ei tea, kuidas konkreetne inimene nakkuse sai.”

HIV-positiivse diagnoosi saanud inimesi on praegu kokku umbes 5000, seejuures on käesoleval aastal diagnoosi saanud 198 inimest. Oktoobri lõpu seisuga saab HIV ravi 4075 inimest. Eestis on seega umbes 900 kuni 1000 patsienti, kes teavad oma diagnoosi, kuid kes ei ole ravil. Ligi pooled Eesti HIV-positiivsetest patsientidest elavad Ida-Virumaal, moodustades sealsest rahvastikust 2,5%.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.