Tõnis Allik mõisteti tingimisi süüdi

Tõnis Allik, PERHi endine juht ja praegune Medicumi juht.
Tõnis Allik, PERHi endine juht ja praegune Medicumi juht.

Harju maakohus mõistis Põhja-Eesti Regionaalhaigla endise juhi Tõnis Alliku ja haigla IT-juhi Marko Kilgi osaliselt süüdi, süüdistatavad kavatsevad otsuse edasi kaevata.

Kohus tunnistas Alliku süüdi tarkvarafirmalt Helmes altkäemaksu võtmises, kuid ülejäänud süüdistuses õigeks, ütles maakohtu pressiesindaja Anneli Vilu, kirjutab Äripäev.

"Kindlasti kaebame edasi, sest kohtuotsusega ei saa rahule jääda," ütles Tõnis Allik. Tema hinnangul kohus kaitse tõendeid ja argumente arvesse ei võtnud. "Võib-olla tõesti, kui Helmese jaoks töötasime, siis tegime midagi seadusevastast, aga sellest kohtus juttu ei olnud, kohus jäi lihtsalt seisukohale, et võtsime pistist ja kõik," lisas ta.

Prokuratuur otsust võimaliku edasikaebamise kohta veel ei ole teinud. "Olen maakohtu otsusega rahul, kuid kriitika alla sattunud kliendiürituse ja tegutsemiskeelu osas kujundan otsuses esitatud õiguslike põhjenduste pinnalt seisukohad lähipäevil," ütles riigiproküror Steven-Hristo Evestus.

Kui algselt süüdistati Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) endist juhti Tõnis Allikut ja IT-juhti Marko Kilki kelmuses ning omastamises, siis kevadel muutis prokuratuur süüdistust ning uue süüdistuse alusel heideti neile ette korduvat grupi poolt toime pandud pistise võtmist ning omastamist. 

Süüdistuse järgi sõlmis PERH mitmel korral riigihanke tulemusel lepingud OÜga P. Dussmann Eesti. Vastutasuks sai PERHi juht mitmel korral käia firma kulul Saksamaal toimuval Oktoberfestil, selles punktis mõisteti Allik õigeks.

Kriminaaluurimise alla sattus 9. mail ka varem kannatanu rollis olnud tarkvarafirma Helmes AS ja viimase nõukogu liige Andres Kukk, kuid Helmes ja selle esindaja Kukk läksid augustis kohtuga oportuniteedile. Helmes pidi maksma kriminaalasja oportuniteediga lõpetamise eest riigile 4000 eurot ja Kukk 2000 eurot. 

Helmes maksis süüdistuse järgi kinni Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhi Tõnis Alliku ja IT-juhi Marko Kilgi välisreise Milanosse, Nice’i ja Tenerifele. Prokuratuuri arvates oli tegemist altkäemaksuga.

Allik ja Kilk ütlesid oma tunnistustes kohtuprotsessil, et kolm puhkusereisi, mis nende väitel Helmes tasus vastutasuna nende tehtud töö eest, millest PERH küll midagi ei teadnud, olid kooskõlastatud Helmese esindaja Andres Kukega.

Tõnis Allikult ja Marko Kilgilt mõisteti välja sundraha 705 eurot. Otsuse saab edasi kaevata 15 päeva jooksul.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.