Ossinovski: kopp on ees

Töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski
Töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski

Töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski selgitas tänases Äripäeva raadiosaates „Minister külas“, miks tal on alkoholiaktsiisi debatist kõrini, ent miks ta endiselt usub, et on kõike õigesti teinud.

Eelmise aasta veebruaris andsite Äripäevale intervjuu, mille pealkirjaks sai: „Ossinovski vastab kurjale kriitikale“. Praegu saaksime täpselt samasuguse vestluse maha pidada, ainult et kui aasta tagasi kritiseeriti teid peamiselt kogu valitsuse otsuste pärast tegeleda rohkem väiksepalgaliste inimeste kui ettevõtjatega, siis nüüd tuleb kriitika otse teie kui isiku vastu. Olla aasta aega pidevalt kriitika all – küsime otse maakeeli, kas kopp pole ees?

Vastab tõele, et alkoholiteemalist väitlust on Eesti ühiskonnas tegelikult peetud 2015. aasta septembrist, kui ma terviseministriks sain ja alkoholireklaami piiranguid sotsiaalministeerium pakkus. Eks nüüd erinevates ringides on seda teemat jälle tõstatatud ja midagi väga uut selles teemakäsitluses ei ole. Nii kriitika- kui ka kaitseargumendid on endiselt sarnased. Kui vastata küsimusele, kas kopp on ees – on küll.

Tegelikult on see teema nii läbi ja lõhki läbi ära vaieldud. Otsused on tehtud, alkoholiaktsiisi prognoosis on rahandusministeerium eksinud ja seda me ka tunnistame. Loomulikult on valitsus aktsiiside alalaekumise olukorras teinud juba ka korrektuure. Olen seda meelt, et tulenevalt veast, mis tehtud on, tuleb ka järgmise aasta aktsiisitõus ära jätta ja sellega on tegelikult teema end ammendanud. Alkoholireklaami muudatused ja piirangud jõustuvad 1. juunil. Ka alkoholipoliitika on juba esimesi positiivseid mõjusid näidanud – alkoholisurmasid oli eelmisel aastal ligi 50 tükki vähem kui aasta tagasi, alkoholist põhjustatud kuritegevust oli ligi 20% vähem. Päris mõjud tulevad alles mitme aasta pärast.

Paraku viimase aasta jooksul tundub, et Eesti Vabariigi põletavaim probleem on see, kui palju maksab poes viin. Eesti sajanda aasta juubeli ajal on hea mõelda selle peale, kas see ikka päriselt ka nii on. Tegelikult ei ole. Oleks aeg hakata arutama päriselt nendel teemadel, mis olulised on.

Kuidas see siis nii juhtus, et te end niimoodi kahvlisse ajasite? Praegu jääte ju peksupoisiks teie.

See ei ole see kahvel, siin on küsimus riigimehelikkusest.

Teistel on seda liiga vähe?

On mõned otsused, mis on lühikeses plaanis ebapopulaarsed ja mille positiivsed mõjud ilmnevad aastate pärast. Kõik poliitikud teavad, et aastate pärast ilmnevate positiivsete muutuste eest ei öelda sulle kunagi aitäh. Näiteks kui viie aasta pärast on alkoholisurmasid kaks korda vähem ja säästame 200-300 inimelu aastas... noh, ei ütle mulle ka siis keegi selle eest aitäh.

Selge on see, et kui teema on lühikeses plaanis ebapopulaarne, ei taha seda keegi ka näppida. Mina… Ma arvan, et kui asi on õige, kui sel on tõenduspõhi all ja kui on otsustatud, et seda ka tehakse, siis tuleb seda otsust ka kaitsta.

IRL ja nende rahandusminister, kes on vastutav tegelikult alkoholiaktsiisipoliitika eest, on pugenud varju. Nii eelmine kui praegune rahandusminister.

Mina arvan, et, et valitsus on teinud laias laastus õigeid otsuseid, suund on olnud õige. Teatud kohtades eksitud, seda tuleb tunnistada. Siis tulebki korrektuure teha, nagu me praegu oleme ka teinud. Aga põhimõtteliselt pugeda peitu ja öelda, et tead, mina polnudki seal ausalt öeldes laua taga, kui neid otsuseid tehti ja see oli see oli hoopis kellegi teise ettepanek, mis tuli jumal teab, kust – vot sellist asja ma väga väärikaks ei pea.

Aga kuidas selle tule alt nüüd välja tulla, valimised on ju juba silmapiiril?

Käib võitlus avaliku huvi ja rahva tervise ning siis teiselt poolt väga võimsa alkoholiäri vahel. Kaitsta selles olukorras avalikku hüve ei ole lihtne. Sotsiaalministeeriumis tegeleb selle teemaga kaks ametnikku, Tervise Arengu Instituudis veel paar inimest ja ka kolmandas sektoris on mõned, kes takka toetavad. Teisel pool on jällegi mitmed Eesti juhtivad PR-firmad ja juhtivad advokaadibürood, kellele makstakse sadu tuhandeid eurosid selleks, et pidada riigi vastu kampaaniat.

Kas seda sama ütlete ka oma erakonnale, et „no oligi raske“? Kõige värskemate uuringute järgi on teie erakonna toetusprotsent praegu 8.

Kahtlemata on see olukord erakonna jaoks murettekitav. Me oleme teinud õiget asja, kuid me ei ole seda teinud üksinda. Oleme tegelikult tuginenud Eesti parimatele teadusekspertiisidele selles küsimuses. Kõik spetsialistid noogutavad, kiidavad ja ütlevad, et see on üks väheseid tõeliselt tõenduspõhise poliitika näiteid…

Teadlaste hääled saate, aga kuidas ülejäänutega on?

…loomulikult on see erakonna jaoks keeruline olukord, kuhu me oleme sattunud. Eks see otsus oli põhimõtteliselt juba mõnda aega tagasi tehtud, et sotsiaaldemokraadid peavad rohkem tegelema nende teemadega, mis on meie põhiväärtustega otseselt seotud. Oleme seda oma valijaile lubanud ja seda me tegelikult oleme ka teinud. Oleme taganud võrdsed võimalused, tegelenud vaesuse vähendamisega – need on asjad, milles oleme juba suuri edusamme saavutanud, kuid kus veel väga palju tööd on ees.

Alkoholikakluse või -trolli varjus pole nendele teemadele tegelikult piisavalt valgust üle jäänud. Eks me pea endalt küsima, kuidas oma poliitikat sellisel viisil ajada, et ka teised teemad rohkem tähelepanu saaksid.

Pikemalt loe Äripäevast.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.