Valga haigla viimane valvegünekoloog sai linna aukodanikuks

Eestis kui ka Lätis 46 aastat günekoloogina töötanud Erika Kaða.
Eestis kui ka Lätis 46 aastat günekoloogina töötanud Erika Kaða.

Valga vallavolikogu valis üksmeelselt linna aukodanikuks nii Eestis kui ka Lätis 46 aastat günekoloogina töötanud Erika Kaða.

Sellega soovib omavalitsus veel kord tunnustada 1. juulist suletava Valga haigla sünnitusosakonna head tööd ja kinnitada poliitikutele, et lahmiv kriitika maakonnahaiglate pihta pole põhjendatud, vahendas ERR.

Erika Kaða kinnitas, et sünnitusvõimaluse lõpetamise muster nii Lätis kui ka nüüd Eesti piirilinnas on sama. Lätlased vuravad Valmierasse ja eestlased Tartusse, kummagi riigi poliitikud pole tahtnud aastaid kokku leppida, kuidas ühiselt kasutada Valga haigla võimalusi.

"Väikeses haiglas on nii, et kui naine tuleb sünnitama, siis ämmaemandale lisaks vaatab teda ka arst. Meil pole nii, et arst ootab, kuni teda kutsutakse," rääkis Kaða.

Kogenud arst plaanib jääda pensionile. Aga noored? "Noored tuleksid tööle ja tahaksid tulla. Aga noored nõuavad palju raha," lausus Valga haigla naistearst Ena Volmer.

Algselt 1. juuliks kavandatud Valga Haigla sünnitusosakond suleti personalinappuse tõttu selle aasta mai keskel, kirjutas Võrumaa Teataja 21. mail.

Haigla juhatuse esimehe Marek Seeri sõnul tuli sünnitajad juba mais Tartu või Võru haiglatesse, suunata, sest haigla 76-aastane valvegünekoloog lahkus haigestumise tõttu töölt. "Paraku oli  olukord selline, et valvegünekoloog töötas ainult nädalavahetusel. Nädala sees pole meil võimalik personali nappuse tõttu naistearsti valvesse rakendada," ütles Seer.

"Kui keegi arvab, et Eesti arstkonna üldise hõivatuse taustal on võimalik seda auku täita ning kedagi sunniviisiliselt Valga tööle suunata, siis paraku see nii ei käi," märkis Seer. "Kui püüaksime täita valveringe mujal töötavate arstidega, on nende põhitöökoht siiski mõnes teises haiglas. Külalisarstidega ei saa valveid ühtlaselt ja ööpäevaringselt katta. Kogemus kinnitab ka seda, et juhul kui arst on nõus väikehaiglasse tööle tulema, on tema ootused palganumbrile suuremad kui haigekassa poolt makstav tunnitasu," märkis Seer.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.