Arvamusfestivalil räägitakse ka tervisest

Selle nädala lõpus, 10. ja 11. augustil toimub Paides taas arvamusfestival. Festivali arutelude kavas on 160 arutelu, kahe päeva jooksul seatakse üles 24 aruteluala, millest üks on turvalisuse ja tervise ala.

Tervisealased arutelud avatakse reedel kl 14 teemaga „Enne suren, kui arsti juurde jõuan“. Kuidas saada inimesed õigel ajal arsti juure? Kas töötaja tervis on ka tööandja mure? Kas ja kuidas muuta arstiabi kättesaadavamaks ning kuidas võiks sellesse pilti paigutuda ka vabatahtlik ravikindlustus? Kas see on võiks olla haigekassale pigem toeks või alternatiiviks?

Arutelu juhib Toivo Tänavsuu, osalejatest on hetkel kinnitatud Karmen Joller ja Dekla Uusma.

Kell 16 järgneb arutelu teemal „Eesti 100 (tuhat) uut geenidoonorit“. Eesti riikliku personaalmeditsiini programmi raames kogutakse Eesti Geenivaramusse 2018. aastal lisaks kuni 100 000 inimese geeniandmed. Miks on seda ikka vaja ja mida nende andmetega tehakse? Kuidas jõuavad geeniandmed meditsiinisüsteemi ja mida tähendab geenikaart, mille kõik uued geenidoonorid endale saavad? Millist mõju avaldab see projekt Eesti teadusele, meditsiinile ja lõpuks selles osalevatele inimestele?

Arutelu juht on Anu Välba, osalejad Lili Milani (Eesti Geenivaramu), Peeter Padrik (onkoloog), Jaak Vilo.

Kell 18 otsitakse vastust küsimusele „Kuidas saada ärevushäire?“ Erinevad ärevushäired on kõige sagedasemad psüühikahäired. Arutletakse ärevushäirete tekke-, säilimis- ja ravivõimaluste üle. Mida teha, et tavapärasest muretsemisest ja ärevusest saaks ärevushäire? Kuidas toimida, et ärevushäired püsiks, süveneks ning ei lähekski üle? Kuidas saada mitu ärevushäiret korraga? Kuidas ravivõimaluste valikul lühiajalist kasu taga ajada ja pikemas perspektiivis seeläbi enam ärev olla?

Arutlevad Elen Kihl, Katrin Orav, Le Vallikivi, Karina Laas ja Katri-Evelin Kalaus. Diskussiooni juhib Roald Johannson.

Laupäevane arutelu avatakse kl 12 teemaga „Laste ja noorukite depressioon“. Uuringute järgi u. 15-20% lastel vanuses 1-15 eluaastat esinenud mõnel eluperioodil vaimse tervise probleeme. Üheks neist probleemidest on depressioon – endiselt aladiagnoositud ning stigmatiseeritud teema. Miks ja kuidas haigus avaldub? Miks on ühed noorimad depressioonikaebustega patsiendid 5 aastased lasteaialapsed? Miks võitleb 15 aastane koolinoor suitsiidimõtetega? Milline on laste ja noorukite depressiooniravi ning kõige olulisem – kuidas tulla eluga toime pärast diagnoosi?

Arutelu juht: Kätlin Merisalu (Paide Riigigümnaasiumi noorsootöö koordinaator). Osalejad: Anne Kleinberg (lastepsühhiaater), Anna-Kaisa Oidermaa (kliiniline psühholoog; Peaasi.ee tegevjuht), Helen Voogla või Martha Rattus (Eesti Noorte Vaimse Tervise Liikumise esindajad), Kaarel Vene – Paide Gümnaasiumi õpilane.

Kell 14 on teemaks „Dementsus Eestis - aeg ärgata!“ 2012. aasta WHO andmete alusel on Eestis dementsusega inimesi umbes 13 000 ja enam. Haigestumine suureneb seoses rahvastiku vananemisega. Teadaolevalt ei ole leitud ühtki vahendit haiguse progresseerumise peatamiseks. Dementsus ei puuduta üksnes haiget ennast, vaid halvendab oluliselt pereliikmete ja hooldajate elukvaliteeti. Tervishoiu ja sotsiaalsüsteemi kulud dementsusele on võrreldavad kombineeritud kulutustega vähile ja k/v haigustele ja suuremad kui kulutused depressioonile, insuldile, alkoholi kuritarvitamisele ja osteoporoosile. Välja on arendamata üleriigiline võrgustik haigete ja omastehooldajate tugiteenusteks. Vajame üleriigilist tegevuskava dementsussündroomiga inimeste ja nende hooldajate elujärje parandamiseks. Räägime dementsuse teadlikkusest, perede hoolduskoormusest, teenustest ja tulevikunägemusest. Aeg on ärgata ja muuta Eestil dementsussõbralikumaks.

Arutelu juht: Riina Raudne. Osalejad: Hanna-Stiina Heinmets, Liina Lanno, Liis Klaar, Ülla Linnamägi, Urmas Paet, René Randver, Kai Saks.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.