Loote DNA mitteinvasiivset uuringut tehakse nüüd Eestis

Testi tarbeks võetakse tulevaselt emalt 10 ml veeniverd.
Testi tarbeks võetakse tulevaselt emalt 10 ml veeniverd.

Rasedatele mõeldud mitteinvasiivset loote DNA-testi analüüsi teevad Eesti teadlased nüüd ise ja arendajad lubavad, et testi hind on välismaa konkurentide hinnast poole odavam.

Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuse (Tervise-TAK) geenilaboris oodatakse pingsalt tagasi testkomplekte, mis eelmisel nädalal Tartust Eesti haiglatesse välja saadeti. Osade vereproovide analüüs on tehtud, osa tööst seisab ees, kirjutab Tartu Postimees.

Jutt käib raseda mitteinvasiivsest loote DNA-uuringust, milleks läheb vaja 10 ml ema veeniverd. See test on tuntud ka kui NIPT-test, millega on võimalik tuvastada Down’i, Edwards’i ja Patau sündroomi risk raseduse varases järgus. Lühend pärineb inglisekeelsest väljendist non-invasive prenatal testing.

Uudis on siin see, et seni on Eestis tellitud NIPT testid analüüsitud välismaal. Nüüd on Tartu teadlased professor Andres Salumets ja geenitestide arendusjuht Kaarel Krjutškov lubanud, et juba septembris toovad nad turule oma täppismeditsiini teenuse, mis tähendab, et lapseootel naine annab vereproovi küll naistearsti juures ning saab ka vastuse doktorilt, kuid kogu kromosoomhaiguste kõrgtehnoloogiline analüüs toimub Tiigi tänava geenilaboris.

Tervise-TAK teadlased nimetavad oma testi NIPTIFYks. 

Geenitestide arendusjuhi Kaarel Krjutškovi sõnul on NIPTIFY eelis välismaal tehtavate analoogiliste NIPT-testide ees see, et test on kättesaadav igale rasedale, ükskõik, mis Eesti piirkonnas ta elab.

"Meie eesmärk on, et raseda elu oleks mugav. Et ta saaks suhelda vaid oma ämmaemanda või arstiga ning loote DNA-testiks vajaliku vereproovi anda õigeaegselt sealsamas kliinikus, kus ta arvel on. Et ta ei peaks selle testi pärast ekstra sõitma Tallinnasse või Tartusse," rääkis Krjutškov.

Ka on ta sõnul oluline, et vereproovi analüüsitakse siinsamas Eestis ning kasutatava tarkvara on loonud Eesti teadlased, kuna niisuguse tarkvara välismaalt sisseostmine tähendaks kopsakate litsentsitasude maksmist.

Hinnast rääkides lubas Krjutškov, et alates 17. septembrist, kui Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuse geenilabor avatakse, on NIPTIFY-testi hind 150 eurot.

"Kui sooduskampaania läbi saab, siis jääme 250 euro peale, mis on suure osa välismaa konkurentide hinnast poole odavam," ütles ta. 

Täismahus lugu Tartu Postimehes!

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.