Kuidas ehitada tervisekeskus ilma ELI abita?

Tõstamaa uus tervisekeskus.
Tõstamaa uus tervisekeskus.

Tõstamaa perearst Madis Veskimägi avas sel nädalal tervisekeskuse, mille valmimisel ei ole kasutatud ELi abiraha. Milline oli tema teekond uue majani ja miks ta abiraha ei kasutanud, saame teada alljärgnevast intervjuust.

Kas Teie uus perearstikeskus on üks ELi abiraha eest ehitatav tervisekeskus?

Ei ole. Ehitust toetas PRIA u 21% ulatuses, ülejäänud summa on minu kui ettevõtja investeering. PRIA raha ei tule tagasi maksta. Finantseerisin ehitust ettevõtlustulemist ehk siis oma vahenditest. Laenu ei võtnud. Perearst on ettevõtja ja pole kellegi asi, kas ta võtab dividende 100 000 eurot, ostab Volvo maasturi või BMW hinnaga 60 000 eurot või ehitab ise tervisekeskuse. Ja veel, oma tervisekeskuse ehitusega proovin avada maksumaksja silmad- kuhu ikka kaob raha meditsiinis, ka perearstiabis. Rahanumbritest rääkides, siis 70 000 eurot peaks laekuma PRIA toetusena, ehituse kogumaksumus ja uus aparatuur on kokku u 330 000 eurot.

Milline maja sai?

Ehituspind 200 ruutmeetrit, ehitasin ruumid ka hambaarstile ja apteegile, lisaks tegime õue korrastuse, pargi, valgustus, parkimisplatsi. Selline on minu ettekujutus ühest tervisekeskusest: 50 km lähemast linnast eemal kohas, kus elab-viibib 2000-3000 elanikku. Miks Te ELi tervisekeskuse projekti kaudu maja ei saanud ehitada? Tervisekeskuse projektist jäeti mind välja kui abikõlbmatu, jätkusuutmatu ja perspektiivitu. Ei saanud sellega nõustuda. Ei saa nõustuda ka sotsiaalministeeriumi ametniku Heli Paluste arvamusega ühel tervisekeskuste arutelul - miks peab olema maal perearst see viimane, kes lahkudes kustutab tule? Olen kindel, et riik peab olema see, kes just väikestes kohtades lööb tuled särama kooli, seltsielu ja meditsiiniasutustega, siis tuleb sinna ka rahvas. Nimetan seda suhtumist kuritegelikuks ja regionaalðovinistlikuks.

Kuid esialgu Te ju tervisekeskuse projektiga liitusite?

Mind määrati Pärnu esmatasandi tervisekeskusse (ETTK), kuid pidingi hakkama Tõstamaa rahvast Pärnus vastu võtma. See on täiesti inimvaenulik ja haige mõte. Liitusin Lihula ETTKga, sest võis juhtuda nii, et sealne tervisekeskuse projekt muutub abikõlbmatuks ainult seepärast, et Lihula arstid ei jõudnud omavahel kokkuleppele, nii ei saadud täis 3 arsti nõuet. Mind kutsuti liituma Lihula ETTK-ga ja tegingi seda. Olen rahul ja rõõmus, et minu osalusega sai Lihula ETTK siiski abikõlblikuks ja saab raha 580 000 eurot. Algselt oli lubadus minu asutusele kui filiaalile eraldada ka summa, kuid hiljem see muudeti ümber. Kõik rahandus ja sotsiaalministeeriuimi ametnikud olid nõus, kuid kellelgi ei tulnud pähe küsida, kuidas saavad Tõstamaa inimesed olematu ühistranspordiga Lihulasse ja koju tagasi?

Mis Teid ikkagi motiveeris üksinda sellist sammu astuma?

Nägin võimalust oma mõned mõtted viia ellu ja nüüd on päris hea tunne. Hea varustus, ruumide paigutus, sünergia meeskonnatööst, täisdigitaalsed uuringuseadmed, võimalus e konsultatsiooniks, elanike arv piirkonnas nii 2000-3000 ja kaugus lähemast haiglast poolsada kilomeetrit- kõik see võimaldab sisulist tööd ja töörõõmu. Nii lihtne see ongi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.