Arstide ja patsientide arvamused rasestumisvastastest vahenditest erinevad

Hiljuti avaldatud TANCO uuringus ilmnesid märkimisväärsed erinevused selles, mida naised rasestumisvastastest vahenditest mõtlevad ning mida neid nõustavad tervishoiutöötajad arvavad, et naised mõtlevad.

Uuring viidi läbi üheteistkümnes Euroopa riigis, kokku küsitleti 6027 naist ning 676 arsti, õde ja ämmaemandat.

Arstide ja patsientide arvamused läksid lahku alates küsimusest, kui palju soovivad naised saada nõustamist rasestumisvastaste vahendite osas. Tulemustest lähtuvalt soovitavad uuringu läbiviijad tervishoiutöötajatel olla rasestumisvastasest vahenditest rääkides aktiivsem pool, et julgustada naisi oma vajadustest rohkem rääkima.

60% uuringus osalenud naistest vastas, et soovib saada erinevate rasestumisvastaste vahendite kohta regulaarset ja täiendavat informatsiooni. Tervishoiutöötajate arvates sooviks 46% nende patsientidest saada infot erinevate rasestumisvastaste vahendite kohta.

50% uuringus osalenud naistest, kes võtavad pille, on viimase kolme kuu jooksul vähemalt korra nende võtmise unustanud. Sealjuures on 22% neist unustanud võtta pille kolmel või enamal korral. Tervishoiutöötajate hinnangul on kolme viimase kuu jooksul pillide võtmise vähemalt korra unustanud 36% naistest.

37% naistest vastas, et on kasutanud SOS-pille vähemalt korra elus ning neist 46% on teinud seda kahel korral või rohkem. Tervishoiutöötajate hinnangul on nende patsientidest SOS-pille kasutanud 23%.

73% naistest vastasid, et kaaluksid hormoonspiraali kasutamist rasestumisvastase vahendina, kui saaksid selle kohta rohkem informatsiooni. Tervishoiutöötajate arvates on spiraalist huvitatud 38% naistest.

62% naistest vastas, et on huvitatud rasestumisvastastest vahenditest, mis ei sisalda üldse või sisaldab vähesel määral hormoone. Tervishoiutöötajate arvates oleksid nimetatud variantidest huvitatud 45% nende patsientidest.

 

TANCO uuringust

TANCO (European Thinking About Needs in COntraception) uuring viidi läbi online-küsitlusena tervishoiutöötajate ning nende juures visiidil käinud naiste hulgas. Uuringu viis läbi rahvusvaheline turu-uuringufirma Psyma Health and Care, rahastas Bayer AG ning ligipääsu tervishoiutöötajate kontaktidele andis uuringufirmale rahvusvaheline erialaorganisatsioon Euroopa Kontratseptsiooni ja Reproduktiivtervise Ühing (European Society of Contraception and Reproductive Health).

Uuringu valimisse kuulusid Hispaania, Portugal, Prantsusmaa, Šveits, Iirimaa, Rootsi, Soome, Sloveenia, Tšehhi, Poola ja Belgia.

Küsitleti 676 tervishoiutöötajat (87% naistearstid, 8% üldarstid, 5% õed või ämmaemandad) ja 6027 reproduktiivses eas naist (vanuses 18-49 aastat). Uuringus osalenud naiste hulgas oli sünnitanuid 45% ning sünnitamata naisi 55%. 72% küsitletutest ei plaaninud lapsi saada järgmise 3–5 aasta jooksul.

Rasestumisvastaseid vahendeid kasutas enamik vastanutest (90%) ning üle poole uuringus osalenud naistest (55%) kasutasid pille. Kolme levinuima vahendi (pill, minipill ja nn hormoonspiraal) puhul olid oma valikuga kõige rohkem rahul hormoonspiraali (levonorgestreeli vabastava emakasisese süsteemi ehk LNG-ESS) kasutajad. Nii naised kui tervishoiutöötajad hindasid kontratseptiivide juures tähtsaimaks usaldusväärset toimet.

Uuringu andmed avaldati ajakirjas European Journal of Contraception and Reporductive Health Care ning esitleti esmakordselt 11. mail 2018 Euroopa Kontratseptsiooni ja Reproduktiivtervise Ühingu 15. kongressil (15th Congress of the European Society of Contraception and Reproductive Health).

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.