Hallkae eemaldamiset on tehtud varasemat enam

Haigekassa suunas 2018. aasta 9 kuu jooksul tervishoidu ligi miljard eurot, millest üle poole miljardi euro kulus eriarstiabi teenustele. Prioriteetvaldkonnana on tehtud 13 237 silmakae operatsiooni ning 2573 põlve- ja puusaproteesi operatsiooni. Samuti suunati lisaraha laste ravisse.

 „Riigieelarvest tulnud 34 miljoni euro suurune lisarahastus on võimaldanud haigekassal suurendada eriarstiabi teenuste kättesaadavust mitmetel erialadel. Prioriteediks oli lühendada ooteaegu liigeseproteeside paigaldamise ja silma hallkae eemaldamise operatsioonidele, samuti laste ravis,“ sõnas tervise- ja tööminister Riina Sikkut.

Lastearsti teenuseid said 9 kuu jooksul 965 last rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil. Paranenud on ka lastepsühhiaatria kättesaadavus - psühhiaatria teenuseid sai tänavu ligi 300 last enam kui eelmisel aastal samal ajal.

“Lapsed ei peaks eriarstile pääsemist ootama üle nädala. Laste terviseprobleemide varajane märkamine ja lahendamine on investeering terveks eluks. Mõistetav, et mõnel puhul ei ole see praegu kohe võimalik, kuna erialaspetsialiste on puudu, näiteks allergolooge või psühhiaatreid. Aga siis peamegi suurendama koolitustellimust, et tulevikus oleks võimalik kiirem arstile pääs,” lisab Sikkut.

„Arstiabi kättesaadavuse tagamisel on meie prioriteet lapsed, kelle ravisse suunasime täiendavaid vahendeid nii sel kui ka järgmisel aastal,“ kinnitas haigekassa juht Rain Laane.

“Töötame selle nimel, et eriarstiabi ravijärjekordi lühendada. Lisarahastuse abil on oluliselt paranenud näiteks siseelundite haiguste ravi kättesaadavus - abi on saanud ligi 10 400 inimest rohkem kui mullu samal ajal,” ütles Laane.

Laane sõnul on tänavu tehtud 10 037 inimesele silmakae operatsiooni, mida on 3285 võrra rohkem kui mullu samal ajal. Kõige rohkem on operatsioone on tehtud Harjumaal  ja Tartus, kus abi on saanud 6545 inimest. “Ainuüksi Ida-Tallinna Keskhaigla on tänavu teinud 1838 silmakae operatsiooni rohkem kui eelmisel aastal. Tänu sellele on abi saanud 1260 inimest rohkem kui möödunud aastal,“ sõnas Laane.

Ravijärjekordi on aidanud lühendada ka e-konsultatsiooni teenuse senisest märkimisväärselt suurem kasutamine. 2018. aasta 9 kuu jooksul osutasid arstid e-konsultatsioone 14 198 korda 222 000 euro eest, mida on ligi kaks korda rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.