Uus kollektiivlepe rahuldab kõiki osapooli

Tervishoiutöötajate kollektiivleppe sõlmimine.
Tervishoiutöötajate kollektiivleppe sõlmimine.

Täna allkirjastati järgmise kahe aasta kollektiivlepe tervishoiutöötajate ja tööandjate ning riigi osapoolte vahel, mis hakkab kehtima tuleva aasta 1. aprillist. Kollektiivleppe järgi tõuseb tervishoiutöötajate tunnitasu alammäär keskmiselt 7%.

Uus kollektiivleping tagab tunnitasu alammäärade tõusu nii järgmisel kui ka ülejärgmisel aastal, suurendab öötöö lisatasu, kehtestab kõrgema töötasu nädalavahetusel töötamise eest ning pikendab iga-aastast lisapuhkust. Lisaks lepiti kokku ka erialase täienduskoolituse tingimustes.

„Võrreldes eelmiste kordadega pole keerukusi vähem olnud, pigem vastupidi,“ kirjeldas haiglate liidu juhatuse esimees Urmas Sule tänasel pressikonverentsil läbirääkimise pidamise protsessi. Samas on Sule sõnul tähelepanuväärne, et kollektiivleping sõlmiti üle pikkade aastate ilma riikliku lepitajata abita.

Esmatähtsaks peavad kollektiivlepingu pooled kvaliteetse arstiabi kättesaadavust kõigile patsientidele. Paremad tingimused ja stabiilsem töökeskkond motiveerivad arste ja õdesid Eestis töötama. Tervise- ja tööminister Riina Sikkut tõdes, et uuest kollektiivleppest oleme võitjad me kõik: „Kui kokkulepet ei oleks tulnud, siis ei oleks ka töörahu. Meil ei oleks kindlust – kes ja kui palju tervishoiuteenuseid järgmisel aastal osutab.“

Õdede- ja hooldajate liit tunneb aga heameelt, et tervishoiutöötajatele makstakse öösel töötamise eest kõrgemat töötasu (koefitsient 1,3), alates aprillist 2020 hakatakse kõrgema koefitsiendiga töötasu maksma ka nädalavahetusel töötamise eest (koefitsient 1,1), mille eest seni maksti tavapärast töötasu. „Puhkepäevadel ja öösiti töötame tihtipeale perega koosolemise ja oma tervise arvel. On hea meel, et selle hüvitamise vajalikkust mõistavad ka tööandjad ,“ rääkisid õdede ja hooldajate esindajad Gerli Liivet ja Iivi Luik. „See on asi, mida tervishoiutöötajat on väga kaua oodanud,“ rõhutas Liivet.

Arstide liidu president Jaan Sütti sõnul on lõpptulemus kõiki osapooli rahuldav. „Kollektiivleping on kindlasti tervishoiutöötajat väärtustav ning tagab kaheks aastaks töörahu selles sektoris,“ lisas Sütt.

Uue kollektiivlepingu järgi on 2019. aasta 1. aprillist arsti miinimumpalk ühes tunnis 12.40, eurot, õendusala töötajate miinimumpalk 7,45 eurot ja hooldustöötaja miinimumpalk 4,65 eurot. 2020. aastal on numbrid vastavalt 13,30 eurot, 8 eurot ja 5 eurot. Sõlmitud kollektiivlepingu järgi tõuseb ka kiirabitöötajate palk.

Lepingu allkirjastasid Eesti Arstide Liit, Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit, Eesti Õdede Liit, Eesti Haiglate Liit ja Eesti Kiirabi Liit.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.