Kliinikumi ja perearstide seltsi koostöö keskmes on patsient

Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse esimees Priit Eelmäe
Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse esimees Priit Eelmäe

Kliinikumi ja perearstide seltsi juhatused pidasid veebruari algul Tartus töökoosoleku, mis oli märgiline, sest tegemist oli esimese juhatustevahelise mõttevahetusega ajaloos, kirjutab Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse esimees Priit Eelmäe.

Et tõhusam koostöö saaks võimalikuks, on vaja kaardistada perearstisüsteemi ja kliinikumi koostöökohad. Olenemata lisarahastusest, palgatõusust, kaasaegsetest tarkvaralahendustest, mugavamast töökeskkonnast uutes tervisekeskuses, saab koostöö alguse osapoolte tahtest ja vajadusest.

Ühine panus. Kindlasti on efektiivsem panustada tervishoiusüsteemi arengusse ühiselt, teineteise vajadusi mõistes ja arvestades. Perearstid on eriarstidele headeks partneriteks, seda tõestab e-konsultatsioonide arvu iga-aastane kasv. Kui 2016. aastal oli kliinikumis 732 e-konsultatsioonidele suunamist, siis 2018. aastal suunati patsiente perearstide poolt e-konsultatsioonile 4809 korral. Et e-konsultatsioon võimaldab perearstil suunata patsienti eriarsti konsultatsioonile ilma arsti külastamata ning pikas ootejärjekorras olemata, on kindlasti motivaator nii erialaseltsidele kui ka perearstidele töötada edasi uute erialade lisandumise suunas. Kahtlemata saab tulevikus parandada ka digisaatekirjade ja e-konsultatsioonide standardnõudeid, et protsessi veelgi tõhustada.

E-konsultatsioonid, digisaatekirjad, uuringute vastused ja kõik muud tehnilised lahendused peavad meie e-riigis olema mugavad kasutada nii pere- kui ka eriarstidele. Eesti-suuruses riigis võiks patsiendi parema ravi eesmärgil tema terviseinfo liikuda tervishoiuasutuste vahel piiranguteta. Kliinikum on sellel suunal astunud ka esimese sammu ning liidestanud enda elektroonilise haiguslooga Valga haigla. Kas ja millal õnnestub ühist tarkvara jagada perearstidega, näitab tulevik.

Usaldav suhe. Kliinikumi ja perearstide suhe peaks olema teineteist usaldav – võtame näiteks operatsioonieelse ettevalmistuse. Eelnevalt ravitud ja kaasuvate haiguste suhtes kontrollitud patsiendi terviseinfo aitab tagada paremate tulemustega raviprotsessi.

Vähetähtis ei ole siin ka patsiendi enda roll, kelle ootused tervishoiuteenustele on muutnud koos ühiskonnaga. Senisest enam soovitakse olla kaasatud, kuid teisalt ootab ka meditsiinisüsteem patsientidelt rohkem vastutust enda tervise suhtes. Siin on soodne pinnas just esmatasandil ja eriarstidel muuta patsiendi tervisekäitumist ja -mõtlemist.

Esimene töökohtumine ega teine, kolmas või neljas ei too lahendusi üleöö, kuid mul on siiras heameel, et soov liikuda tervishoiusüsteemi kaasajastamise suunal on mõlemapoolne. Teise töökoosoleku aruteluteemaks oleme kokku leppinud kliinikumi ja tütarhaiglate tegevuspiirkonnas asuvate tervisekeskuste töökorralduse.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.