Autor: Meditsiiniuudised • 20. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suitsiidiriskil puuduvad raamid

Psühhiaatriliste haiguste klassifikaatorid ei käsitle suitsidaalsust eraldi diagnoosina. Küll on see mõte olnud liikvel nii DSMi uuendamisel eraldiseisva diagnostilise ühikuna või vähemasti eraldi teljena, kirjutab Lääne-Tallinna keskhaigla psühhiaatriakeskuse juhataja Andres Lehtmets.
Lääne-Tallinna keskhaigla psühhiaatriakeskuse juhataja Andres Lehtmets
Foto: Julia-Maria Linna

Ettepanekud ei ole piisavat toetust leidnud, praktikas on suitsidaalne käitumine ja suitsiidohtlikkus teemad, millega peab arvestama erinevates olukordades ja erinevate diagnooside juures. Suitsidaalsust ei tohiks kindlasti üle medikaliseerida ega käsitleda ainult kui haigusseisundit. Tegemist on märksa komplekssema ja erinevate psühholoogiliste, kultuuriliste ning käitumuslike mõjuritega seotud nähtusega, mida vaid diagnoosi alla pole mõistlik panna.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099