Kuula artiklit
Autor: Kadi Heinsalu • 26. märts 2019
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida arvavad 95 perearsti geneerilistest ravimitest?

Tabletid
Foto: Pixabay
Meditsiiniuudised korraldab märtsis perearstide seas anonüümse küsitluse geneeriliste ravimite suhtes võetavate hoiakute kohta. Seni on vastanud 95 perearsti ja nende suhtumine geneerilisse ravimisse pole sugugi ühene.

Kuna viimastel aastatel ei ole haigekassa või mõni muu asutus korraldanud küsitlusi geneeriliste ravimite kohta, teeb Meditsiiniuudised märtsis perearstide seas anonüümse küsitluse geneeriliste ravimite suhtes võetavate hoiakute kohta. Seni on vastanud 95 perearsti ja nende suhtumine geneerilisse ravimisse pole sugugi ühene. Juba mitu aastat tagasi toimunud kampaaniatega on patsientidele kinnitatud, et geneeriline ravim on sama hea ja ohutu kui originaalravim, aga kuidas see tõdemus on n-ö massideni jõudnud, ei ole üle uuritud.

Perearstid ei tunne alati oma patsientide eelistusi ja seda pole ilmselt ka oluliseks peetud. Näiteks küsimusele: "Kas Te teate, mis tüüpi ravimit teie patsient võtab?" vastas üle kolmandiku perearstidest, et enamus juhtudel teavad, aga vaid pisut vähem vastasid, et enamus juhtudel nad ei tea või ei oska öelda.

Üsna üksmeelselt leidsin perearstid, et patsient teeb apteegis valiku ennekõike hinna, arsti ja apteekri soovituse järgi (just sellises järjestuses, toim). Seega, isegi kui arst soovitakski teatud kaubamärki, siis soodsama hinna korral valiks patsient ikkagi odavama toote. Oluliselt mõjutab teda siis ka apteeker.

Paljude perearstide arvates tunnevad geneeriliste ravimite vastu enam huvi need patsiendid, kellel on valikus rohkem kui üks ravim, mis on ka loogiline, kuna ravimikulud on sel juhul suured ja tihti ka pidevad.

Küsisime sedagi, kuidas on geneerilised ravimid mõjutanud perearstide töökoormust ja millised on nende isiklikud kogemused originaal- ja geneerilise ravimi omavahelise vahetamisega. Tahtsime teada, millist ravimit nad eelistaksid ise. Vastused olid üpriski  üllatavad ja põhjendustes kordus probleem ühe teatud levinud haiguse ravimitega.

Millisega nimelt ja mida perearstid veel vastasid, saab kuulama tulla geneeriliste ravimite konverentsile, mis toimub 30. mail Tallinnas Meritoni konverentsikeskuses. Meditsiiniuudiste toimetus korraldab selle koostöös proviisorite kojaga.

Perearstide uuringut esitleb seal Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige doktor Argo Lätt, kellega koos ka küsimused koostasime. Lisaks esitleme patsientide seas analoogse küsitluse tulemusi.

 

* Konverentsile "Geneerilised ravimid" saab registreerida siit.

* See toimub 30. mail (neljap) Tallinnas Meritoni konverentsikeskuses.

 * Ettekanded on haigekassa, ravimitootjate liidu, ravimiameti esindajatelt, lisaks farmakoteadlastelt ja patsientide ja apteekrite esindajatelt. 

Mida arvavad 95 perearsti geneerilistest ravimitest?
Kuula artiklit

Mida arvavad 95 perearsti geneerilistest ravimitest?

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099