Autor: Meditsiiniuudised • 23. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loote kromosoomiuuring tuvastab nüüdsest neli kromosoomhaigust

Loote kromosoomiuuring NIPTIFY võimaldab nüüdsest tuvastada neli kromosoomhaigust. Raseduse 10. nädalal vereproovina võetav test annab lisaks Downi, Edwardsi ja Patau sündroomile nüüd vastuse ka Turneri sündroomile.
Kui lootel peaks esinema kromosoomhaigus, leiab tulevase ema vereproovi põhjal tehtav test selle peaaegu 100% täpsusega üles raseduse 10. nädalal.
Foto: PantherMedia

Eestis on lapseootel naiste kromosoomhaiguste riiklik sõeluuring väga heal tasemel. Sünnieelses sõeluuringus osaleb enam kui 90% naistest. See tähendab, et terve lapse sünd on peredele ja ühiskonnale äärmiselt oluline. Käsikäes patsientide teadlikkuse tõusuga arenevad ka kasutatavad tehnoloogiad meditsiinis. Haigekassa pakutava OSCAR testi kõrvale on viimase aastatega tõusnud veelgi täpsem loote kromosoomhaiguste sõeluuring - NIPTIFY test.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099