Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 3. mai 2019
Kuula artiklit

Meditsiiniteaduste valdkond kutsub püstitama vilistlasrekordit

18. mail toimub Tartu Ülikooli läbi aegade suurim vilistlaste kokkutulek, mille ambitsioon on tuua Tartusse rohkem vilistlasi kui möödunud korral, mil üritust väisas ligi 2500 ülikooli lõpetanut.
Prof Margus Lember.
Foto: Tartu Ülikool / Andres Tennus

Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna dekaani Margus Lemberi sõnul moodustavad Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna vilistlased 99% Eesti arstidest, hambaarstidest ja proviisoritest.

„Tartu Ülikoolist on meditsiinihariduse, ning Eestis ja maailmas kõrgelt tunnustatud kraadi, saanud tuhanded inimesed, kes teevad täna suure väärtusega tööd. Ilma praeguste üliõpilaste ja vilistlasteta ei oleks ülikool see, mis ta on täna. Ootan teid, head vilistlased, meenutama olnut, vaatama praegust ning heitma pilku ka tulevikku. Saame kokku ja näitame üheskoos, kuhu on jõudnud ja milline on meditsiiniteaduste valdkonna vilistlane aastal 2019,“ kutsub Lember kõiki vilistlaspäevast osa saama.

Nii on laupäev, 18. mai see päev, mil panna oma töö ja igapäevarutiin ootele ning tulla Tartusse kohtuma omaaegsete ülikoolikaaslaste ja õppejõududega. Et taaskohtumised oleksid veelgi värvikamad, saavad soovijad osaleda ka ekskursioonidel, kuulata loenguid ning osaleda raamatu esitlusel ja näituse avamisel.

Avatud uksed. Kell 13-16 oodatakse kõiki huvilisi hambaarstiteaduse instituudi (Raekoja plats 6) avatud uste päevale. Tehakse tiir majas, kus üliõpilased õpivad igapäevaselt suu- ja hambahaigusi, lastestomatoloogiat ja suukirurgiat. Vaadatakse ajaloolisi filmilõike hambaravist läbi aastakümnete ning kohtutakse õppejõududega.

Ekskursioon. Kell 13-13.15 algab meditsiiniteaduste kodu, biomeedikumi ning Põhjamaades ja Ida-Euroopas moodsaima siirdemeditsiinikeskuse SIME ekskursioon. Nendes kahes majas toimuvad arvukad teadusuuringud ja leidub miljoneid eurosid maksvat teadusaparatuuri, mis loovad uut taset terviseuuringutes ja arstiteaduses. Kogunemine Ravila 19 fuajees.

Ekskursioon. Tartu Ülikooli Kliinikum on Lõuna-Eesti suurim tervishoiuasutus ja ühtlasi meditsiinihariduse õppebaas. Kliinikumi ekskursioon toimub kell 14-15. Kogunemine N. Lunini tänava poolse peasissepääsu fuajees.

Raamatu esitlus. Kell 13-14 ootame huvilisi raamatu „Kaljo Villako 100“ esitlusele Vana anatoomikumi rotundi (Uppsala 10-203). Villako oli tunnustatud teadlane ja maailmamainega gastroenteroloog. Raamat on välja antud Villako 100. sünniaastapäevaks.

Avatud uksed. Kell 15-17 oodatakse kõiki farmaatsia instituudi avatud uste paartunnile. Astu sisse Nooruse 1 ja näe, milline näeb välja tänane farmaatsia instituut.

Näituse avamine. Näituse „100 aastat arstiõpet ja –teadust“ koostamisse panustas pea 30 inimest ligi 1000 pildiga. Näitus avab vilistlaste pilkude ja meenutuste läbi, milline on olnud arstiõppe ja -teaduse areng viimase saja aasta jooksul. Näituse avamine toimub kell 15.30-16.30 Vana anatoomikumi fuajees (Uppsala 10).

Loeng. Kell 16.15-17 ootab mitme ravimtaimeraamatu autor, alati muhe ja kaasakiskuv farmakognoosia professor Ain Raal loengusse „Ühe tudengipoisi meenutusi ja mõtisklusi farmaatsiaõpingutest“. Kohtumine Nooruse 1-707.

Loeng. Kell 16.30-17.30 minnakse Vana anatoomikumi rotundis (Uppsala 10-2013) tagasi sündmuste keerisesse, mil inimene näeb esmakordselt ilmavalgust ning räägitakse sünnitusest. Kliinilise meditsiini instituudi sünnitusabi ja günekoloogia professor Helle Karro peab loengu „Mida tähendab turvaline sünnitus?“. Loengus võtab Karro vaatluse alla turvalise sünnitamise olemuse ja tähenduse läbi ajaloo.

Turvaline sünnitus võib tähendada eri inimeste jaoks erinevaid aspekte. Ühtede jaoks on turvalisim paik sünnitada kodus, aga teiste jaoks tähendab see haiglat, kus kõrgtasemel meditsiiniabi on vajadusel 24/7 kättesaadav. Lisaks arutletakse loengus, kas sünnitada ise või eelistada keisrilõiget; tehakse ülevaade muutustest Eesti sünnitusabis ja saadakse teada, kas Eestis on turvaline sünnitada.

Tutvu meditsiiniteaduste valdkonna üritustega kodulehel. Vilistlaspäev on täis üritusi üle kogu Tartu. Kõigi aegade suurima vilistlaste kokkutuleku teiste sündmuste kohta loe vilistlaskokkutuleku kodulehelt.

Meditsiiniteaduste valdkond kutsub püstitama vilistlasrekordit
Kuula artiklit

Meditsiiniteaduste valdkond kutsub püstitama vilistlasrekordit

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708