Kadi Heinsalu • 10 august 2019 17:55
Uudised
Ainult tellijale

Arvamusfestivali II päev: dementsus, suremine ja ebaravi

Paides arvamusfestivali tervisealal oli teisel arutelupäeval 3 teemat - dementsus, suremine, palliatiivravi ja ebaravi - kuulajatena võis kokku lugeda üle saja inimese.

Dementsuse vestlusgrupp (vasakult) näitleja Andrus Vaarik, riigiametnik Häli Tarum ja vestlusejuht Mari Rull.  Foto: Kadi Heinsalu

Pooletunniste vahedega alanud poolteisetunnised arutelud võtsid kohe alguses tõsise pöörde, eriti dementsuse ja pallitiivravi ja suremise teemal. Arutelu "Dementsussõbralik keskkond - milline ja miks - kõik saavad panustada" korraldas MTÜ Elu Dementsusega, kes oli palunud diskuteerima vaid kaks inimest: näitleja Andrus Vaariku, kes on näitlejana dementse rollis olnud, ja sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna juhi Häli Tarumi. Väga palju arutati selle üle, kuidas alzheimeri diagnoos stigmatiseerib siiani nii haiget kui ka tema lähedasi ja sellest valehäbist tuleks osata väljapääsu leida. Häli Tarum tunnistas, et kohalikud omavalitsused pakuvad väga ebaühtlasel tasemel abi sellise haige perele ja ehkki seaduse järgi nad ei tohiks vahet teha lastega ja lasteta abivajajal, siis tihti nad teevad. Kui on lapsed, siis on omavalitsusest abi saada raskem. Kuulajatel oli rääkida palju oma kogemuslugusid seoses dementse lähedasega ja kerkis esile ka elutestamendi vajalikkuse teema, kus oleks kirjas inimese soovid ajaks, kui ta ise enam otsustada ei saa. Teise ettepanekuna jäi kõlama välismaal, näiteks Rootsis koolide õppekavades olev praktika noortele, kes käivad abistamas kas hooldekodudes või kodudes eakaid ja haigeid inimesi.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile lukus lugudele, mis ei nõua meedikukoodi
 • Meedikukood annab ligipääsu ajalehele PDF-ile
 • Meedikukood annab ligipääsu ajakirja Meditsiin Fookuses PDF-ile
 • Tellimus sisaldab Meditsiiniuudiste uudiskirja
 • Jaga lugu:
  MEDITSIINIUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad Meditsiiniuudised igal nädalal enda postkasti.

  Meditsiiniuudised.ee toetajad:

  Kadi Heinsalu
  Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
  Aet Trisberg
  Aet TrisbergAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0455
  Violetta Riidas
  Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
  Siret Trull
  Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
  Karin Tamm
  Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
  Maarja Kõrv
  Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708