Autor: Kadi Heinsalu • 10. august 2019

Arvamusfestivali II päev: dementsus, suremine ja ebaravi

Paides arvamusfestivali tervisealal oli teisel arutelupäeval 3 teemat - dementsus, suremine, palliatiivravi ja ebaravi - kuulajatena võis kokku lugeda üle saja inimese.
Dementsuse vestlusgrupp (vasakult) näitleja Andrus Vaarik, riigiametnik Häli Tarum ja vestlusejuht Mari Rull.
Foto: Kadi Heinsalu

Pooletunniste vahedega alanud poolteisetunnised arutelud võtsid kohe alguses tõsise pöörde, eriti dementsuse ja pallitiivravi ja suremise teemal. Arutelu "Dementsussõbralik keskkond - milline ja miks - kõik saavad panustada" korraldas MTÜ Elu Dementsusega, kes oli palunud diskuteerima vaid kaks inimest: näitleja Andrus Vaariku, kes on näitlejana dementse rollis olnud, ja sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna juhi Häli Tarumi. Väga palju arutati selle üle, kuidas alzheimeri diagnoos stigmatiseerib siiani nii haiget kui ka tema lähedasi ja sellest valehäbist tuleks osata väljapääsu leida. Häli Tarum tunnistas, et kohalikud omavalitsused pakuvad väga ebaühtlasel tasemel abi sellise haige perele ja ehkki seaduse järgi nad ei tohiks vahet teha lastega ja lasteta abivajajal, siis tihti nad teevad. Kui on lapsed, siis on omavalitsusest abi saada raskem. Kuulajatel oli rääkida palju oma kogemuslugusid seoses dementse lähedasega ja kerkis esile ka elutestamendi vajalikkuse teema, kus oleks kirjas inimese soovid ajaks, kui ta ise enam otsustada ei saa. Teise ettepanekuna jäi kõlama välismaal, näiteks Rootsis koolide õppekavades olev praktika noortele, kes käivad abistamas kas hooldekodudes või kodudes eakaid ja haigeid inimesi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099