Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 28. november 2019
Kuula artiklit

Psühhiaatrikonverentsil on fookuses isiksusehäired

Sel reedel toimuval psühhiaatrikonverentsil „Psühhiaatria aastal 2019: avades isiksusehäirete käsitlusi“ on fookuses isiksusehäired.
Isiksushäire mõju on kaudsel moel indiviidist palju laiem, hõlmates nii nende inimeste lähedasi kui ka kolleege.
Foto: Panthermedia

Isiksushäireid iseloomustavad püsivad ja jäigad käitumismustrid, mis takistavad igapäevaelu nõudmistega kohanemist.

Iga erineva isiksushäire osakaal on ühiskonnas umbes 1,5–3%, kuid piirialast tüüpi isiksushäire osakaal psühhiaatriliste patsientide hulgas on oluliselt suurem, 10–20%. Isiksushäire mõju on kaudsel moel indiviidist palju laiem, hõlmates nii nende inimeste lähedasi kui ka kolleege. Tegemist on ühiskonnas kasvava probleemiga, mis mõjutab kogu tervishoiusüsteemi enam, kui esmapilgul paistab.

„Kuigi vaimse tervise häirete osakaal meie ühiskonnas on kasvanud, on hea meel tõdeda, et on ka vähem stigmat: depressioon ja ärevushäired on üks tervisehäiretest nagu teisedki haigused ja inimesed otsivad julgemalt abi,“ ütles Põhja-Eesti Regionaalhaigla psühhiaater ja mittepsühhootiliste kriiside osakonna juhataja doktor Ülle Võhma. Just nende probleemidega patsientide hulgas on paranemist raskendavaks asjaoluks isiksushäired, seetõttu aitab nendega efektiivsem toimetulek parandada patsiendi elukvaliteeti.

„Ravivõimalused on paranenud ja ka perearstid on palju teadlikumad,“ märkis doktor Võhma. „Arvestades psühhiaatrite töökoormust ja puudust on aina suurem roll esmatasandi abil ka vaimse tervise probleemide puhul, perearstid saavad ja peavad aina rohkem tegema oma patsientide jaoks.“ Perearstidele on toeks vaimse tervise õed, keda on käesolevalt veel selgelt liiga vähe.

Psühhiaatrikonverentsil „Psühhiaatria aastal 2019: avades isiksusehäirete käsitlusi“ on fookuses just isiksusehäired. Konverentsile on registreerunud üle 400 osaleja, peamiselt psühhiaatriavaldkonna spetsialistid. „Väga tore on näha nii palju kolleege teemaga süvitsi kursis olemise vastu huvi tundmas,“ ütles doktor Võhma.

Ettekannetega esinevad Eesti psühhiaatria tipud: prof Jaanus Harro räägib isiksuse neurobioloogiast, psühholoog Maie Kreegipuu teeb vaate isiksusehäirete käsitluse ajalukku, tänapäevasest isiksusehäirete kliinilisest haldamisest räägivad psühhiaatrid doktor Liis Haavistu, doktor Katrin Eino ning psühholoogid Andres Kaera ja Kaia Kastepõld-Tõrs. Laste ja noorukite isiksusehäirete teemal esineb psühhiaater doktor Irja Ivarinen ja psühhiaatrilisest esmaabist räägib psühhiaater doktor Margus Lõokene.

Konverents toimub Tallinnas Hilton Park Konverentskeskuses 29. novembril 2019 kell 9:00-17:00.

Psühhiaatrikonverentsil on fookuses isiksusehäired
Kuula artiklit

Psühhiaatrikonverentsil on fookuses isiksusehäired

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099