Autor: Meditsiiniuudised • 8. jaanuar 2020

Rasvumine kärbib oodatavat eluiga pea 3 aastat

Rasvumisega seotud haigused nõuavad järgmise 30 aasta jooksul OECD riikides enam kui 90 miljonit elu ning oodatav eluiga lüheneb peaaegu kolme aastat.

Autor: Pixabay

OECD aruandest (The Heavy Burden of Obesity – The Economics of Prevention) selgub, et 36st OECD riigist 34s on praegu üle poole elanikkonnast ülekaalulised ja peaaegu iga neljas inimene on rasvunud. Täiskasvanute ülekaalulisuse keskmine määr OECD riikides on tõusnud 21%-lt 2010. aastal 24%ni 2016. aastal, mis tähendab, et veel 50 miljonit inimest on rasvunud.

Eriti lapsed maksavad rasvumise eest kõrget hinda. Ülekaalulistel lastel läheb koolis halvemini ja nad jätavad suurema tõenäosusega kooli pooleli. Samuti on neil eluga rahulolu näitajad madalamad, neid kiusatakse kuni kolm korda suurema tõenäosusega, tõdes OECD.

Rasvumisega käivad kaasas kroonilised haigused

Rasvunud täiskasvanutel on suurem risk krooniliste haiguste, näiteks diabeedi tekkeks ja lühem eluiga. EL riikides on madalaima sissetulekuga inimeste rühmas naised 90% ja mehed 50% sagedamini rasvunud kui kõrgeima sissetulekuga rühma isikud. Need, kellel on vähemalt üks ülekaaluga seotud krooniline haigus, on tööturul vähem hõivatud.

OECD peasekretär Angel Gurría sõnul on vaja investeerida tervislike eluviiside edendamisse. Ennetusse investeerimisega saab tema sõnul peatada tulevaste põlvkondade rasvumise suurenemise ja tuua kasu majandusele. Iga rasvumise ennetamisse investeeritud dollar annaks raporti kohaselt majanduslikku tulu kuni kuus dollarit. OECD riigid kulutavad rasvumisega seotud haiguste raviks juba 8,4% kogu tervishoiu eelarvest.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708