Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 27. jaanuar 2020
Kuula artiklit

Kuidas käib perearsti videoabi Audrus?

Tõstamaa perearst Madis Veskimägi pani Meditsiiniuudiste jaoks kirja esimesed juhtumid, mis korraldatud läbi videokonsultatsioonide, pärast seda, kui perearsti enam nimistule ei leidunud.
Tõstamaa perearst Madis Veskimägi
Foto: eesti100.ee

Pereõde on Audru patsientide jaoks endiselt olemas, ka videonõustamisi tehakse tema osavõtul. Madis Veskimägi tõdeb, et igapäevasest Audru pereõe patsientuurist, u 15 külastajat, vajab arstliku hinnangut mingis küsimuses tavaliselt 1-5 patsienti. Toome teieni paar huvitavamat juhtu, kuid enne Veskimägi kokkuvõtlik hinnang esimestele koostööpäevadele: "Pereõde on kogunud anamneesi, teinud eelnevalt haige läbivaatuse, uuringud koos arhiveerimisega raviloos, leidnud mingi probleemi ja esitab selle fokusseeritult perearstile. Kuna eeltöö on tehtud, siis on arstliku hinnagu andmine lihtsam. SKYPE videopilt võimaldab saada infot patsiendi kehakeelest, nähtavast leiust, viia läbi koos pereõega läbivaatusteste ning anda hinnang."

Tema sõnul võimaldab ühine arvutisüsteem täiendada pereõe poolt avatud ravilugu, lisada arstliku tõlgenduse, diferentsiaaldiagnoosi, töödiagnoosi ning edasise käsitluse. "Lihtsalt käib digiretseptide koostamine, patsient astub koridoris asuvasse apteeki, saab ravimid ning ravi võib alata. Koos patsiendi ja pereõega lepime kokku edasise jälgimise, millal ja kuhu pöörduda, mida jälgida, millised on ohumärgid ning mida siis teha. Videokõnede pikkus on vahemikus 2-10 minutit, keskmiselt 3-4 minuti piires. Videokonsultatsioonidel valitseb kolmepoolne koostöö meeleolu, kordagi pole esinenud pilkavat või üleolevat suhtumist," lisas ta.

Mida saab läbi video teha?

Järgnevalt on mõni haiguslugu, tekst on kopeeritud patsientide ravilugudest, kasutades lühendeid. PT - patsient; VAS – visuaalanaloogskaala; PÕ – pereõde.

Meespatsient (36 a)

* 10.01 Pt kaebuseks vasaku silma välimises nurgas näsa, mis häirib, VAS 0

* 10.01 SKYPE konsultatsioon. Nähtav vasaku silma lateraalosas varrel nahamoodustis. Segab tööd autojuhina. Lepitud kokku aeg protseduuriks.

Silmaprobleem mehel
Foto: Madis Veskimägi

* Pt vastuvõtul. Visuaalselt beniigne akrohordon 5 mm, takistab vaatevälja. Tehtud lokaalne tuimestus, ekstisioon, haava suturatsioon 5-0 materjaliga. Steriilne stripp.

* Pöördub PÕ vastuvõtule 16.01 suturatsiooni eemalduseks.

* 16.01: Pt tuli niite eemaldama. Haav kinnikasvand põletiku tunnusteta, niit eemaldatud.

Meespatsient (87 a)

* 9.01 SKYPE nõustamine: Pt helistab ja kurdab - mootor jupsib 4-5 päeva. Eitab valu rinnus, minestustunnet, õhupuudust. Otseselt alarmleiud anamneesist ei selgu. Soovitus pöörduda kodulähedasse tervisekeskusesse, pereõe vastuvõtule- läbivaatus, EKG, seejärel SKYPE konsultatsioon.

* 9.01 PÕ: RR 179/76 fr.79 tehakse EKG, Kaebuseks vahelöögid südametöös, nõrkustunne, uimasus. Eile mõõtnud kodus RR 143/81 fr. 60. Kehvem enesetunne nädal aega.

* 9.01 SKYPE kaudu arst: EKG leius tekkinud de novo muutus, ST elevatsioon V1-V3, üksik VES, siinusrütmi foonil. Näidustatud CITO kiirabi ja hospitaliseerimine müokardiinfarkti kahtlusel.

Eaka mehe EKG
Foto: Madis Veskimägi

* 23.01 Madis Veskimägi: Pt helistab ja teatab - on kodus ja elus. Soovib tänada käsitluse eest. Haiglas lisati raviskeemi spirix ja alfuzosin. Alfuzosini oleme küll juba määranud, pt kirjeldas sellest värvikaid kõrvaltoimeid. Vestlus edasisest. Kõige tähtsam on raviskeemi jälgimine, igapäevased jalutuskäigud 10-15 min värskes õhus, 2-3 korda päevas. Head suhted iseenda ja oma lähedastega!

Kuidas käib perearsti videoabi Audrus?
Kuula artiklit

Kuidas käib perearsti videoabi Audrus?

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099