Kuula artiklit
Autor: Aet Trisberg • 12. märts 2020
Kuula artiklit

Ratas: oleme jõudnud hädaolukorda

Täna kell 10 tegi peaminister Jüri Ratas Riigikogus avalduse, milles teatas, et Eesti on jõudnud praeguseks hädaolukorda.
Peaministrit Jüri Ratas asus juhtima valitsuskomisjoni, mis tegeleb koroonaviiruse leviku tõkestamisega.
Foto: Liis Treimann

Viiruse leviku tõkestamiseks ei võta Eesti kuni 1. maini vastu kruiisilaevu ning edasi tuleb lükata kõik üle 100 osalejaga üritused. Koolide sulgemise otsust praeguses olukorras valitsus veel ei teinud, kuid Ratas tõdes, et olukord muutub tundidega ning kui viirus peaks koolides levima hakkama, kaalutakse ka otsust haridusasutused 14ks päevas sulgeda.

Hädaolukorrast järgmine kriisitase on eriolukord. „Hetkel ei ole valitsus olnud veel selles valmiduses, et eriolukord välja kuulutada,“ vastas Ratas hiljem Riigikogus küsimusustele. Ratas keeldus otseselt vastamast küsimusele, kui palju peab olema Eestis nakatunuid või millest lähtutakse, et eriolukorra peaks välja kuulutama.

Ratase sõnul on valitsus on veebruaris ja märtsis tegelenud intensiivselt koroonaviiruse levikust tingitud olukorra jälgimise ning sellele vajaliku reageerimisega. "Olukord võib muutuda tundide ja päevadega. Meie jaoks on olnud esmane ja kõige tähtsam ülesanne tegeleda meie inimeste tervise ja heaolu kaitsmisega," ütles Ratas.

Selleks on vabariigi valitsus seadnud kuus eesmärki:

1. tõkestada viiruse edasist levikut Eestisse;

2. tõkestada viiruse kohapealset levikut Eestis;

3. tagada tervishoiusüsteemi suutlikkus viiruse tõrjeks ja sellest põhjustatud haiguse raviks;

4. tõsta inimeste teadlikkust viiruse leviku tõkestamisel ja sellest põhjustatud haiguse ravil;

5. tagada elanikkonna toimetulek viirusest tulenevate kaudsete mõjudega;

6. tagada Eesti majanduse võimalikult normaalne toimimine.

Moodustati valitsuskomisjon

Koroonaviirusest tingitud olukorra lahendamiseks moodustati valitsuskomisjon, mida hakkab juhtima peaminister Jüri Ratas. Komisjoni liikmed on justiitsminister, majandus- ja taristuminister, rahandusminister, siseminister, sotsiaalminister, välisminister, haridus- ja teadusminister, kaitseminister ning riigisekretär. Vajaduse korral kaasab komisjon oma töösse täiendavaid liikmeid. Esimene komisjoni istung toimub täna kl 14:00.

Ratas rõhutas kõnes, et väga oluline on jälgida, et püsiks tasakaal inimeste vabaduste, ühiskonna üldise toimimise ja viiruse ohjeldamiseks vajalike sammude vahel. "Tervisekriisil on oht paisuda laiemaks kriisiks, mis puudutab meie majandust, inimeste heaolu ja nende töökohtasid," nentis Ratas.

Täna hommikuse seisuga on Eestis tehtud 464 koroonaviiruse testi, teadaolevat on Eestis 17 viirusesse nakatunut. WHO hindas eile praeguse olukorra maailmas pandeemiaks.

Kriisitelefon 1247

Otsustati ka avada koroonaviiruse kriisitelefon, mille lühinumber on 1247. Telefon on avatud alates 16. märtsist.

Ratas: oleme jõudnud hädaolukorda
Kuula artiklit

Ratas: oleme jõudnud hädaolukorda

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099