Autor: Meditsiiniuudised • 18. märts 2020

Laborid suudavad testida kuni 600 proovi päevas

Terviseameti teatel suudavad Eesti laborid analüüsida päeva jooksul 500-600 koroonaviiruse proovi.

Autor: Shutterstock

„Testimise võimekus on piisav nende inimeste jaoks, keda on vaja testida - ennekõike raskelt haiged ja riskirühmadesse kuuluvad inimesed, sh eakad ja krooniliste haigustega inimesed,“ seisis terviseameti pressiteates.

Juhuvalimi testimist on kavas rakendada vaid nn eesliini töötajate testimiseks, kes võivad nakkust edasi kanda riskirühmade patsientidele – tervishoiu- ja hoolekandeasutuste töötajatele ja teistele elutähtsaid teenuseid osutavatele inimestele.

Ühtlasi andis terviseamet teada, et nii isikukaitsevahendid kui testimisvahendid, sh diagnostikumid on muutunud defitsiidiks kogu Euroopa Liidus ja tuleb arvestada, et neid peab jätkuma pikemaks perioodiks, ilmselt kuudeks.

Tervishoiuressursside võimalikult säästlikuks kasutamiseks, ei ole viiruse kasvavat levikut arvestades terviseameti teatel kergemate viirushaiguse tunnustega patsientide testimine enam otstarbekas: sellist taktikat kasutatakse viirusepideemiate faasis, kus tegu on juba kohapealse leviku piiramisega mitte enam leviku Eestisse jõudmise tõkestamisega.

Rakendusviroloogia professor Andres Meritsest märkis ERRile antud intervjuus, et testimise järele jätmine on suur viga: "Kõik riigid, mis on tulnud koroonapuhangu ohjeldamisega enam-vähem või hästi toime, on teinud masstestimisi. Ratsionaalseid otsuseid on vaja, need saavad põhineda ainult informatsioonil. Kui informatsiooni ei ole, lähevad asjad valesti."

Medicum tasulist teenust ei paku

Möödunud reedel avas Medicum tasulise testimise võimaluse soovijatele, ent juba esmaspäeval teenus peatati. „Testimine on peatatud ja me ootame valitsuse otsust, mismoodi üldse testimisega jätkatakse,” ütles Medicumi juhatuse esimees Tõnis Allik esmaspäeval. Täna lisas ta: "Kuni riikliku süsteemi käivitamiseni osutame teenust ainult kriitilise tähtsusega teenuseid pakkuvatele asutustele ja ettevõtete töötajatele. Avalikku registreerimist tasulisele teenusele ei ole."

Eestis on viirushaiguse COVID-19 tuvastamise võimekus täna terviseameti, Tartu Ülikooli Kliinikumi, Synlabi, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Ida-Viru Keskhaigla ja Pärnu Haigla laborites.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708