Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 23. märts 2020
Kuula artiklit

Avati üle-eestiline hambaravi nõuandeliin

Tänasest on avatud üle-eestiline tasuta nõuandeliin, kus antakse esmast nõu ja tuge erinevate hambamurede korral. Kuigi suur osa hambaravikliinikuid on plaanilise töö peatanud, palub hambaarstide liit jätkuvalt, et riik annaks kõigile ühetaolised otsesed korraldused.
Foto: Shutterstock

Unimedi hambakliinikud on avanud koostöös haigekassaga üleriigilise nõuandeliini numbriga 677 6822, et pakkuda esmast nõu ja tuge erinevate hambamurede korral. Telefonile vastavad hambaarstid, liin on avatud esmaspäevast reedeni 9.00–17.00 ning helistamine on kõikidele abivajajatele tasuta.

Koroonaviiruse leviku piiramiseks on plaaniline ravi peatatud paljudes hambakliinikutes üle Eesti - avatud on üksikud kliinikud, kus pakutakse vältimatut esmaabi. Suurema osa inimeste hambamured küll esmaabi ei vaja, kuid põhjustavad siiski ebamugavust või vaevusi. Seega vajavad inimesed kiiret nõu, kuidas end ise aidata ja professionaalset konsultatsiooni hindamaks, kas esmaabi on vajalik, selgitas Unimed Ülemiste kliiniku ravijuht ja hambaarst Ehtel Sepp nõuandeliini vajalikkust.

•Unimedi ortodontide videojuhis koduseks esmaabiks ortodontilistele patsientidele.

Tegemist on telefonikonsultatsiooniga, kus hambaarst selgitab välja patsiendi mure ja annab suuniseid olukorra leevendamiseks. Näiteks apteegist sobivate vahendite soovitamine või puhastusvõtete õpetamine, vajadusel põletiku vastu retsepti kirjutamine. See on ka oluline kanal, et teha kindlaks väga ohtlikud ja esmaabi vajavad seisundid. Nii on võimalik inimesed kiiremas korras mõnda avatud esmaabikliinikusse suunata.

Kliinikud, kes osutava esmaabi, lepiti hambaarstide liidu ja haigekassa vahel kokku eelmisel nädalal.

Plaaniline töö tuleks peatada koheselt

Loe lisaks
Hambaarstid paluvad toetusmeetmetega silmas pidada ka eratervishoidu

Samas palub Eesti Hambaarstide Liit jätkuvalt, et valitsus annaks kõikidele kliinikutele selged korraldused. Liidu liikmeskond pöördus peaministri ja eriolukorra valitsuskomisjoni poole palvega esimesel võimalusel anda korraldus plaaniline hambaravi peatada.

Isikukaitsevahendite varude lõppemine ja nakkusleviku tõkestamise tavapäraste kaitsemeetmete mittesobivus Covid-19 viiruse leviku piiramisel loob väga suure riski viiruse kiireks levikuks nii arstide kui patsientide hulgas.

Hambaarstide liidu presidendi Piret Väli sõnul on kriitiline aegsasti reageerida sarnaselt paljude Euroopa Liidu riikidega, nagu Leedu, Sloveenia, Holland, Belgia, Küpros, Taani, Prantsusmaa, Portugal, Šveits ja Põhja-Iirimaa, kus plaaniline hambaravi on juba katkestatud. Mitmed riigid on seda samuti kaalumas, mistõttu loetelu täieneb veelgi.

„Hambaravi kabinetis tekib protseduuride käigus pidev aerosoolipilv, mis katab kõik esemed kuni 5 meetri raadiuses. Sellises keskkonnas ei suuda hambaravid tavapäraste kaitsevahendite abil takistada viiruse levikut ning hambaravikliinikud on muutumas tõenäolisteks nakkuskolleteks. Olukord, kus inimesed käivad jätkuvalt tavakorras hambaravivisiitidel, seab ohtu inimeste elud ning meditsiinisektori üldiselt, kuna lisandunud haiged hakkavad koormama tervishoiusüsteemi,“ lisas Väli.

EHL soovitab eriolukorra valitsuskomisjonil ajutiselt peatada hambaarstide plaaniline ravi vähemalt 2 nädalaks.

Valitsus pole otsust teinud

Plaanilise hambaravi lõpetamise kohta ütles sotsiaalminister Tanel Kiik laupäevases "Aktuaalses kaameras", et osa hambaarste on seda juba teinud ja keskenduvad ainult erakorralisele, vältimatule ravile. Teised seda teha ei taha, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"On ka neid, kes on meile väga selgelt signaliseerinud soovi jätkata plaanilist ravi ehk see on ka peamine põhjus võib-olla, miks ei ole hetkel sellist käsulauda tulnud ülevalt alla, vaid on võimalus kohapeal otsustada hambaarstidel endil, kas neil on piisavalt isikukaitsevahendeid," lausus Kiik.

Avati üle-eestiline hambaravi nõuandeliin
Kuula artiklit

Avati üle-eestiline hambaravi nõuandeliin

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099