Autor: Aet Trisberg • 6. aprill 2020

Kadai: meil on põhjust rahul olla

Tänasel pressikonverentsil ütles terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai, et meil on Eestis põhjust rahul olla, kuna meil pole tekkinud üldist epideemilist koroonaviiruse levikut.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhata Martin Kadai.
Autor: Liis Treimann

Teistsuguses olukorras on aga Saaremaa, kus nakatunute osakaal testitutest on 38%. „Saaremaa on ainuke maakond, kus on laialdane viiruse levik,“ ütles Kadai. Saaremaal on haigestumine siiani tõusutrendiga, kuid mitte väga intensiivne. Kadai lisas, et Saaremaa nakatumise umbreid saab pidada ülikõrgeks, kui arvestada nakatumist elanikkonna suhtarvuna.

Viimastel päevadel on tulnud rohkem nakatunuid ka Ida-Virumaalt. Kadai sõnul on terviseametil maakondade testimise taktika põhjalikult laual. „Me ei tohi lasta petta sellest, mida me teame täna,“ ütles Kadai. Kadai sõnul vaadatakse taktika veel üle ning peetakse nõu perearstidega, kuna osades maakondades on testimise osakaal väike.

Haiglaravi vajavad peamiselt üle 50aastased

16% kinnitatud COVID-19 juhtudest on vajanud haiglaravi. Kadai võttis kokku, et peamiselt on need üle 50aastased patsiendid, üksikuid juhtusid on ka nooremate inimestega. Kokku on surnud Eestis 19 inimest, kellel on kinnitatud COVID-19 diagnoos.

Kadai rääkis, et WHO ei ole veel soovitanud ühtegi ravimit, mida võtta raviskeemi. Osades riikides on katsetatud nt malaariaravimit COVID-19 raviks, kuid Eestis eksperimentaalset ravi Kadai sõnul ei praktiseerita.

Kadai ütles, et jätkuvalt kasvab Eestis hospitaliseeritute arv ja toonitas, et kõik inimesed peavad panustama haiguse leviku tõkestamisesse.

Tänase seisuga on ligi 70 tervishoiuasutuste töötajat on saanud COVID-19 diagnoosi.

Eriolukord juunini?

On räägitud eriolukorra jätkumisest kuni juunini. Täna siiski pikaajalist prognoosi ei julge keegi välja pakkuda. „Viiruse levikus on olnud nii palju ebamäärast, mistõttu täna räägime vaid lühiajalistest prognoosidest,“ ütles Kadai. Ta lisas, et võime teiste koroonaviiruste baasil oletada, et viirus taandub suveks. Samas, kui kunstlikult suruda haigus alla, siis sellega moonutatakse ka haiguse leviku ajalist skaalat, lükates haigust sellega edasi.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708