Autor: Meditsiiniuudised • 18. aprill 2020

COVID-19 patsiendid kõrgema etapi haiglasse

Alates esmaspäevast muutub stabiilse olukorra jätkumise korral COVID-19 patsientide hospitaliseerimine: väikehaiglatest viiakse nad üle kõrgema etapi haiglatesse.

Meedik haiglas.
Autor: Shutterstock

Alates esmaspäevast muutub COVID-19 haigete hospitaliseerimise kord, juhul kui praegune stabiilne trend jätkub.

COVID-19 haiged suunatakse väikehaiglatest suurde

Terviseameti kriisistaabi juht Arkadi Popovi sõnul lähtutakse sellest, et epidemioloogiline olukord on stabiliseerumas ja COVID+ patsiendid ei pea enam olema ravil väikestes osakondades, üldhaiglates, vaid neid saab suunata kõrgema etapi haiglates. Teatud muutused on plaanis ka Tallinna linna haiglates hospitaliseerimise osas, et oleks reguleeritud koroonahaigete ja muude haigete erakorraline abi ja statsionaarne ravi. Popov täpsustas, et terviseamet jälgib nõudlust ja pole suurt vajadust pidada COVID-osakondi ka suurtes haiglates, nagu ITKs - sinna ei jää klassikalist COVID-osakonda, ehkki võimekus selliseid haigeid käsitleda peab alles jääma, nagu ka sünnitusosakondades selliseid naisi jälgida. Lepiti ka kokku LTKHga, et nad võtavad nakkuskliinikusse rohkem hapnikuravi vajavaid patsiente. Pärnu haigla ja IVKH osas suuri muutusi praegu tema kinnitusel ei planeerita.

Loe lisaks
Ööpäeva jooksul ei surnud keegi COVID-19 tõttu

Saaremaa haiglast on viimasel nädalal mandrile ravile toodud Popovi sõnul umbes 7 patsienti, lisaks on koju kirjutatud hulk haigeid. Seal on näha tema kinnitusel hospitaliseerimise langust. Kaitseväe välihaigla kohta lisas Popov, et Kuressaare haigla peab taastama normaalse töörütmi, COVID-osakonnad peavad muutuma puhasteks aladeks. Seoses sellega välihaigla täidab puhvri rolli, vahest järgmine nädal või sealt edasi välishaigla tuleb tagasi mandrile.

Taastub osaliselt plaaniline ravi

Popovi sõnul on plaanilise ravitöö osas plaanis alates 21. aprillist stabiilse trendi korral seda järk-järgult taastada. Kooskõlastusel on dokument, mis sätestab ohutusnõudeid terviseameti koostööpartneritele. "Epideemia pole taandunud, me läbime tipuperioodi, kuid inimesed vajavad ka plaanist ravi," rääkis Popov. "Me tuleme neile vastu, kuid teatud piirangutega. Kõik korraga plaanilisele ravile ei pääse, palume kannatust. Nõuded on üsna ranged: inimesed peavad täitma COVID-tervisedeklaratsiooni, peavad olema valmis eelkontrolliks."

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708