Aet Trisberg • 28 aprill 2020 09:18

Saaremaa välihaigla lõpetab töö

Tänasel pressikonverentsil andis terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov teada, et olukord Saaremaal on stabiliseerunud ning sealne välihaigla lõpetab töö 30. aprillil.

Terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov  Foto: TAIRO LUTTER

Välihaigla püstitati Kuressaare haigla ette 2. aprillil, seega jõudis haigla tegutseda neli nädalat. Popov tänas Kuressaarde appi läinud meedikuid, kes aitasid keerulises olukorras. „Selle kuu jooksul õnnestus päris palju ära teha,“ sõnas Popov.

Popov teatas, et taastub ka tavapärane Kuressaare haigla kriisijuhtimise struktuur ning kindel plaan on ka hakata taastama plaanilist ravi. „Praegu käivad läbirääkimised, millised teenused ja millal plaanitakse taastada,“ andis Popov teada. Kui personaliga kaetus on olemas, taastatakse Kuressaare haiglas ka ambulatoorne töö.

Justiitsminister Raivo Aeg andis pressikonverentsil teada, et 4. maist taastatakse saarlaste vaba liikumine mandrile ning 18. maist on liikumine kõikide Eesti saarte ja mandri vahel taas vaba kõigile.

Kogu Eestis olukord parem

Popov lisas, et olukord on stabiliseerunud ka kogu Eestis. Eile lisandus vaid 13 uut juhtu. Ka haiglaravi vajab vähem inimesi. Popov soovis rõhutada, et endiselt peaks olema valvsad ja viirusega õppima edasi elama - isegi siis, kui viirus püsib pikemaajaliselt ühiskonnas.

Vahemikus 22.-26.04 tuli Eestis juurde 60 COVID-19 positiivset juhtu. Popov ütles, et enamasti on nakkusallikas teada, kuid murelikuks teeb, et osa nakkusallikaid jäid tuvastamata, mis tähendab, et viirus levib ühiskonnas edasi.

Valmistuti hullemaks

Popov tunnistab, et Eesti meditsiinisüsteem valmistus hullemaks stsenaariumiks, kuid õnneks see pole realiseerunud. Ta tänas inimesi, kes on olnud mõistlikud ning järginud eriolukorra reegleid. „Kuidas viirus käitub, see on meie kätes,“ ütles Popov.

Hooldekodude piirangud veel ei kao

Hooldekodude piiranguid veel leevendada ei plaanita. Popov mõistab, et isolatsioon võib mõjuda vaimsele tervisele, kuid praegu veel ei saa rääkida kuupäevadest, millal hooldekodude külastamine jälle lubatud on. Ta soovitas kasutada videokõne võimalust lähedastega suhtlemiseks.

Jaga lugu:
MEDITSIINIUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Meditsiiniuudised igal nädalal enda postkasti.

Meditsiiniuudised.ee toetajad:

Kadi Heinsalu
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Aet Trisberg
Aet TrisbergAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0455
Violetta Riidas
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret Trull
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Karin Tamm
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja Kõrv
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708