Autor: Meditsiiniuudised • 24. märts 2021

Härma: 100 uut haiget haiglatesse on uus rekord

Eelmisel ja sel nädalal saavutati COVID-19 haigusega kaks karmi rekordit: eile kirjutati haiglatesse rekordarv haigeid ja eelmisel nädalal suri haigusega inimesi rohkem kui kunagi varem.
Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma
Autor: mu.ee

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma sõnul on olukord endiselt väga halb. Haigestumise juurdekasvu kiirus on pidurdunud. Raskeim olukord on Tallinnas. "Eesmärk on saada haigestumine kiiresti langustrendi. Meditsiinisüsteem töötab kõrge ülekoormusega, nii pikalt vastu ei pea," lausus ta. Viimasel ööpäeval lisandus 100 uut haiget haiglatesse, mis on rekordarv. Järjest enam kasvab 30-59aastaste inimeste haiglaravi vajadus.

Tänase seisuga on nakatumiskordaja viidud 1 peale, aga vaja on see viia 0,8 peale. "Isegi haigestumise peatamisel täna jätkub haigete arvu kasv veel paaril järgmisel nädalal," lausus Härma. Seetõttu arutab terviseamet see nädal taktikalisi muutusi olukorra lahendamises, mille eesmärk on lühiajaliselt ja jõuliselt viiruse levikut piirata. Sellest räägitakse reedel. Eesmärk on taastada tervishoiusüsteemi võimekus kiiresti.

Oluliselt on langenud õppeasutustes ja hoolekandeasutustes nakatumised, mis on väikesed leevendused. Eakad, kes nakatuvad, ei tule enam peamiselt hoolekandeasutustest, vaid kodudest.

Eelmisel nädalal lisandus surmajuhtumeid rohkem kui kunagi varem, keskmine vanus on langenud 78 aasta peale. Härma lisas, et 99% surnud inimestest olid kaasuvate haigustega.

Kodudes nakatuvad lähikondsed

Haigestumine on liikunud perekonda (eelmisel nädalal 42% kõikidest nakatumistest), 60+ vanuses haigestumine on kasvanud, aga kuna nakatutakse kodudes ja uued haiged on senised lähikondsed, kes enam haigust välja ei vii.

Kasvanud on siiski ka töökohtadega seotud kollete arv. "On kasvanud ka reisidelt toodud nakatumiste arv, näiteks Hispaaniasse, Egiptusesse - sealt tuuakse Briti tüve. LAV tüve on sisse toodud Tansaaniast," jätkas Härma.

Tallinnas elavatel inimestel on kõrgem risk haigestuda kui mujal Eestis. "Olge ettevaatlik tööl, poed, kohtumistel. Nakatutakse ka erapidudel. Pidusid pole mõistlik teha veel ka aprillis," lausus Härma. Ta lisas, et haiged Põhja-Eestis peavad ise olema aktiivsed ja lähikontaktseid teavitama. Terviseametnikud jõuavad ühendust võtta 19-40aastastega, kellel eeldatavalt on rohkem kontaktseid. Teised peaksid ise teadma: jääma koju, võtma haiguslehe, ise vastutama.

Kiik: vähemalt vaktsineerimisega oleme Euroopa Liidus kolmandad

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik lisas, et seni on vaktsineeritud vähemalt ühe doosiga 230 000 inimest ja sellega oleme ELis kolmandal kohal. Vaktsiinitarned peaksid kevade teisel poolel jõuliselt kasvama. Kiigel on plaan ennast lasta vaktsineerida homme.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708