Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 17. mai 2021
Kuula artiklit

Täna kell 19 avatakse COVID-19 vaktsineerimine kõigile täisealistele

Täna, 17. mail õhtul alates kell 19 on COVID-19 vastu vaktsineerimiseks aja broneerimine avatud kõigile inimestele, kes on vähemalt 16 aastased.
Foto: Shutterstock

Vaktsineerimise korraldajad paluvad inimestelt kannatlikkust – esialgu on aegu pakkuda vähem kui on soovijaid, kuid järgmistel nädalatel vaktsiinitarned suurenevad ning mai- ja juunikuu jooksul saavad kõik soovijad esimese kaitsesüsti.

„Algul on oodata ka suurt koormust digiregistatuurile, mistõttu tuleb huvilistel oodata digitaalses ootejärjekorras. See on vajalik selleks, et digiregistratuuriga seotud haiglate infosüsteemid vastu peaksid ning need inimesed, kes on juba sisse loginud, saaksid oma broneeringu rahulikult ära teha,“ ütles COVID-19 vaktsineerimise töörühma juht Marek Seer. „Mõistan, et nooremad inimesed on kaua oodanud võimalust end vaktsineerida, kuid palun veel veidi kannatust.“

Kuidas registreerida?

Aja vaktsineerimiseks saab broneerida digiregistratuuris www.digilugu.ee. Lisaks on võimalik endale lähim vaktsineerimiskoht ja registreerimise info leida kaardirakenduselt https://vaktsineeri.ee/covid-19/lahen-vaktsineerima/ . Lähipäevil avaneb võimalus registreerida broneerimise aeg ka keskse telefoninumbri vahendusel. Vaktsineerimise koht ei ole seotud inimese ametliku elukohaga – kõik võivad endale broneerida aja endale sobivasse piirkonda üle Eesti.

Esmaspäeva õhtul lisandub digiregistratuuri ca 25 000 uut aega. Suurem osa neist juunikuusse ning aegu lisatakse edaspidi jooksvalt vastavalt vaktsiinide saabumisele.

Vaktsineerimiskeskused alustavad

Sellest nädalast alustavad ka vaktsineerimiskeskused, kuhu aga ei ole samuti mõtet kohale minna ilma aega broneerimata – vastu võetakse eelneva registreeringu alusel.

Esmaspäevast töötab Tallinnas vaktsineerimiskeskus kultuurikeskuses Kaja (Mustamäel) ja teisipäevast Tondiraba spordihallis (Lasnamäel). Ida-Virumaal töötavad vaktsineerimiskeskused Kohtla Järvel, Ahtmes ja Narva haiglas. Pärnus jätkatakse vaktsineerimist senisest suuremas mahus ravispaahotellis Tervis ja haigla hoones. Tööd jätkab juba tegutsev vaktsineerimiskeskus Tartus A. Le Coqi spordihoones. Vastavalt vaktsiinide tarnele ja inimeste huvile võidakse avada ka uusi vaktsineerimiskeskusi.

Lisaks jätkavad vaktsineerimisega maakondlikud haiglad ja mitmed eratervishoiuteenuse osutajad. Perearstid jätkavad eeskätt riskirühmade ja eakate vaktsineerimisega ning teiste dooside manustamisega, kuid vanemaealised ja riskirühma kuuluvad inimesed võivad endale soovi korral aja broneerida ka mujale.

Teine doos samast kohast

Need, kellel, on esimene vaktsiinidoos juba saadud, saavad teise doosi samas kohas, kus esimese. Näiteks inimestele, kes said esimese doosi vaktsineerimistalgute korras Tallinnas Sõle spordihoone keskuses, tehakse teise doosi ajaks sealne keskus taas lahti.

Inimestel, kes on COVID-19 juba läbi põdenud, tuleks immunoprofülaktika ekspertkomisjoni soovitusel teha üks vaktsiinidoos ja mitte varem kui 6 kuud pärast tervenemist.

Tänahommikuse seisuga on Eestis vähemalt ühe doosiga COVID-19 vastu vaktsineeritud 401 317 inimest, mis on 37,4 protsenti täisealisest elanikkonnast.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärgid on kaitsta riskirühmi, kelle nakatumisel võib COVID-19 haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist. Ametlik info COVID-19 vaktsineerimise kohta: www.vaktsineeri.ee

Täna kell 19 avatakse COVID-19 vaktsineerimine kõigile täisealistele
Kuula artiklit

Täna kell 19 avatakse COVID-19 vaktsineerimine kõigile täisealistele

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099