Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 1. juuli 2021
Kuula artiklit

TÜ kliinilise meditsiini instituudi uus juht on Pille Taba

Tartu Ülikooli kliinilise meditsiini instituudi nõukogu valis 30. juuni koosolekul instituudi juhatajaks neuroloogia professori Pille Taba, kelle ametiaeg algab 1. septembril.
Professor Pille Taba.
Foto: Andres Tennus/Tartu Ülikool

Tartu Ülikooli neuroloogia professor Pille Taba peab meditsiiniteaduste valdkonna ühe suurima instituudi juhina oluliseks nii õppe-, ravi- ja teadustöö edasiviimist kui ka koostööd Tartu Ülikooli Kliinikumi ja kõigi teiste Eesti raviasutustega. Tema sõnul on kliiniline õppe- ja teadustegevus Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonnas unikaalse tähtsusega, kuna ainsa meditsiini õpetava Eesti ülikooli osana on instituudil vastutus arstkonna väljaõppe ning siduserialade kliinilise õppe eest.

"Instituudil tuleb tagada ravitegevuse jätkusuutlikkus kõigis Eesti meditsiiniasutustes suurhaiglatest kuni perearstikeskusteni, seejuures kanda koos erialaseltsidega vastutust kliiniliste erialade arengu eest. Selle eeldus on hea integratsioon ravikäsitlusega ülikoolihaiglas, Tartu Ülikooli Kliinikumis. Selle tingimusena näen omakorda ühist funktsioneerimist kolmel „vaalal“: õppe-, ravi- ja teadustöös," rääkis professor Taba.

Et Tartu Ülikool ja Tartu Ülikooli Kliinikum käiksid ühte jalga, peab Taba ideaaliks kliinilise meditsiini instituudi akadeemiliste töötajate ja haiglas töötavate arst-õppejõudude kattuvust, kuna ühelt poolt ei ole kliinilist teadustööd võimalik teha ilma patsientideta ning teisalt eeldab ravitöö tõenduspõhist innovaatilist lähenemist. „Näen kliinilise meditsiini instituudi arengu alusena ühistööd kliinikumi ja meditsiiniga seotud otsustuskogudega, samuti meditsiiniteaduste valdkonna teiste instituutide ning teiste teadus- ja raviasutustega Eestis ja rahvusvahelistes konsortsiumides,“ rõhutas Taba koostöö tähtsust.

Teadus- ja õppetöö

Taba peab äärmiselt oluliseks ka teadustöö head kvaliteeti ning üliõpilaste kaasamist teadustöösse. "Integratsioonile tugineva kõrgetasemelise teadustöö oodatav väljund on kraadiõpe koos teadustulemuste esitlemisega rahvusvahelistes teadusajakirjades, aga ka Eesti Arstis. Seejuures tuleks innustada üliõpilaste osalemist teadustöös ja lõimida tõenduspõhiseid teadustulemusi õppekavadesse," märkis ta.

Nii õppe- kui ka teadustöö arengu eelduseks peab Taba tehnoloogiliste meetodite jätkuvat täiendamist, sealhulgas e-õppe meetodite ja simulatsioonitehnika arendamist, mis toetab praktiliste kliiniliste oskuste omandamist. "Arengu eeldus on kahtlemata inimesed, aga ka finantsressursid; kuigi grantide taotlemine on pingeline ja töömahukas, on teadusraha hankimise edukus jätkusuutlikkuse tingimus," tõdes Taba.

Professor Pille Taba on lõpetanud Tartu Ülikooli 1985. aastal. Ta on Tartu Ülikooli närvikliiniku juhataja ja neuroloogina on ta pühendunud Parkinsoni tõve uurija. Sama tähtis on olnud kliiniline töö, patsiendiühenduste toetustegevus ning erialane koolitus- ja õppetöö, sealhulgas täienduskoolituse korraldamine nii Tartu Ülikooli arstiteaduskonna täienduskeskuse juhatajana, Ludvig Puusepa nimelise Neuroloogide ja Neurokirurgide Seltsi presidendina kui ka rahvusvahelise liigutushäirete seltsi juhatuse liikmena. Pille Taba on Sotsiaalministeeriumi neuroloogia erialakomisjoni esimees ja Euroopa Ravimiameti neuroloogia ekspertgrupi liige.

Instituutide juhid valitakse ülikoolis kolmeks aastaks.

TÜ kliinilise meditsiini instituudi uus juht on Pille Taba
Kuula artiklit

TÜ kliinilise meditsiini instituudi uus juht on Pille Taba

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099