Autor: Meditsiiniuudised • 12. august 2021

ITK vereteenistus võttis kasutusele andmestikupõhise sobivuskontrolli

Ida-Tallinna Keskhaigla vereteenistus andis teada, et sellel nädalal mindi üle verekomponentide andmestikupõhisele sobivuskontrollile (VASK) ehk elektroonilisele sobitamisele.
Foto: Andras Kralla/Äripäev

„VASKi kasutamisel patsiendi ja doonori verd enam füüsiliselt kokku ei panda ning nende veregruppe võrdleb valideeritud infosüsteem,“ selgitas laboriarst-juhtivarst Renna Truus. „VASKi saab teostada patsiendile, kelle AB0/RhD-veregrupp on kaks korda määratud, kusjuures viimane määramine toimub käesolevast vereproovist ning erütrotsütaarsete antikehade skriining on negatiivne. VASKi ei teostata tüpiseeritud antikehadega ning positiivse antikehade skriininguga patsiendile,“ lisas Truus.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099