Kuula artiklit
Autor: Kadi Heinsalu • 15. november 2021
Kuula artiklit

Update 2021: kardioloogias on mitu head uudist

Regionaalhaigla kardioloogi Martin Sergi sõnul on tänavu vaatamata pikaleveninud COVID-19 pandeemiale kardioloogia vallas mitu olulist arengut. Näiteks selgus, et statiinide kõrvaltoimed on pigem inimestel nn kõrvade vahel kui päriselt.
Kardioloog Martin Serg

Konverentsil Meditsiini Update 2021 ettekandega esinev kardioloog Martin Serg toob välja mitu olulist uudist nii maailmast kui ka Eestist.

Mida olulist on maailmas juhtunud aastal 2021 kardioloogias?

2021. aasta tõi kaasa mitu olulist uudist kardioloogia valdkonnas, seda nii eluviiside soovituste kui ka suurte randomiseeritud kliiniliste uuringute osas. Eluviisidega seotud uuringutest selgus näiteks, et kohvi joomine ei suurenda rütmihäirete riski. Selgus ka, et kardiovaskulaarset tulemit parandab vaid suitsetamisest täielik loobumine, mitte suitsetamise vähendamine. Randomiseeritud kliiniline uuring näitas, et 90% juhtudest on patsientide statiinravi kõrvaltoimed tingitud teadmisest, et nad tarvitavad statiini, mitte statiinravist enesest. Seetõttu peaksime statiinitalumatusesse kriitiliselt suhtuma. Lisaks näidati esmakordselt, et on olemas ravim, mis parandab kergelt langenud ja säilunud väljutusfraktsiooniga südamepuudulikkusega patsientide prognoosi.

Mida Eestist esile tõstate?

Kuigi pandeemia tõttu on mitu plaani edasi lükkunud, oleme suutnud tagada kardioloogia eriala arengu Eestis. Meil on võimalus pakkuda patsiendile kõige uudsemaid ravivõimalusi, sealhulgas efektiivset kolesterooli langetavat ravi, vasaku koja kõrvakese sulguri ja peagi ka mitraalklapi puudulikkuse kateetrikaudset ravi.

Kuidas on pandeemia ja COVID-19 Teie erialal tööd mõjutanud?

Kardioloogia erialal on COVID-19 pandeemiaga otseseid kokkupuutekohti. COVID-19 infektsioon võib põhjustada ägedat müokardiiti ja on ägeda müokardiinfarkti riskitegur. Samas on pandeemia meid mõjutanud ka kaudselt: pandeemia ajal on hilinenud aegkriitiliste haigustega patsientide haiglasse pöördumine - patsientid kardavad haiglaid üle koormata. Hilinenud meditsiiniline abi põhjustab neil haiguse raskema kulu ning halvendab prognoosi. Kampaaniaga "Südant ei saa pausile panna" oleme püüdnud teavitada avalikkust, et meie haiglad on ka pandeemia ajal võimelised ägedate südamehaigustega patsiente vastu võtma ning et patsiendid ei tohiks kindlasti abi otsimisega viivitada.

Update 2021: kardioloogias on mitu head uudist
Kuula artiklit

Update 2021: kardioloogias on mitu head uudist

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099