Autor: Kadi Heinsalu • 30. november 2021

Milline on Meditsiiniuudiste aasta parim lugu?

Meditsiiniuudiste toimetus valis aasta parimate lugudena välja viis uurivat lugu, millest palume teil välja valida ühe. Lugusid saab lugeda ja hinnata allpool olevatelt linkidelt.
Meditsiiniuudiste paberleht
Foto: Andras Kralla / Äripaev

Hindamine on anonüümne, selleks tuleb minna siia ja valida üks lugu välja. Lood PDFina avatavad pealkirja taga, on esitatud lühikirjeldusena allpool ja ka vastamiskeskkonnas. Ootame tänudega teie vastuseid kuni 13. detsembrini! Võidutöö avaldame 21. detsembri Meditsiiniuudistes.

Noored perearstid pelgavad maal töötamist

Noorte perearstide soov minna maale nimistuga tööle on kahanenud mitmel põhjusel, kardetakse nii bürokraatiat, vastutust kui ka seda, et abikaasale pole tööd. Teema on tõsine, sest peatselt pole pensionile siirduvate perearstide asemele noori. Artiklis saavad sõna kolm peremeditsiini residenti, peremeditsiini professor Ruht Kalda ja haigekassa esindaja, kes tutvustab riigi toetusvõimalusi, millest värskeim on nn mentorsüsteem.

Palliatiivravi valusad valikud

Palliatiivravi Eestis tähendab ka seda, et arst peab otsustama, kas lasta patsiendil surra või hoida teda vegetatiivsena elus. Eestis on lapsekingades patsienditestamendid ja tahteavalduse, aga suund sinnapoole on – et patsiendi ja arsti koostööd sünniks parim otsus haigele.

Apteegi Oskarite paraad

Vaatamata pandeemiale valiti tänavu suve alguses mitme aastat tagant taas Apteegi Oskarid – parimad kvaliteedijuhiste järgi töötavad apteegid. Teeme juttu võitjatega nii argipäevast kui ka tulevikuplaanidest. Apteekrid kinnitavad, et kõik algab heast juhtimisest ja meeskonnast.

Tundmatu ja hirmutav long-kovid

Pikk-kovid on uus termin, mis tähistab koroonaviirushaigusest paranenud inimeste kaugtüsistusi. Neid võib Eestis olla üle 50 000 ja nende mured ummistavad lähiaastatel arstide vastuvõtte. Vaatleme, mille üle kaeveldakse ja kus inimesed abi saavad.

Esimesed 30 aastat peremeditsiinis linnulennul möödas

Peremeditsiin tähistas tänavu 30ndat tegutsemisaastapäeva. Anname sõna mälestustele: sõna võtavad perearstid Eero Merilind ja Ruth Kalda, aga ka tolleaegne terviseminister Marju Lauristin. Praegusega võrreldes tuli läbi murda justkui betoonist.

Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708