Autor: Meditsiiniuudised • 13. mai 2022

USAs väljatöötatav borrelioosivaktsiin kaitseb nakatumise eest hoiatusega

Ameerika Ühendriikides on loomkatsetes osutunud paljulubavaks RNA-tehnoloogial põhinev borrelioosivaktsiin, mis hoiab puugi õigeaegsel avastamisel nakatumise ära. Soomes on aga väljatöötamisel puukide bioloogiline tõrjemeetod.
USAs väljatöötatav borrelioosivaktsiin kaitseb nakatumise eest hoiatusega.
Foto: Shutetrstock

Vaktsiini eripära seisneb selles, et see ei kutsu esile immuunvastust haigust tekitava bakteri borrelia burgdorferi suhtes, vaid on suunatud bakterit levitava puugi vastu. Nimelt tuvastab vaktsiinis sisalduv antikeha puugi kinnitumise nahale, andes sellest vaktsiini saanule märku punetuse ja sügelusena. Seejärel jõuab puugi eemaldada enne, kui bakter ohvrit nakatada jõuab, kusjuures nakatumise oht suureneb oluliselt pärast seda, kui puuk on nahale kinnitunud pikemalt kui 24 tundi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708