Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 2. juuni 2022
Kuula artiklit

Pereterapeudid: Reaktsioon traumeerivatele sündmustele on tugev

Pereterapeudid kogunevad reedel Eesti Pereteraapia Ühingu aastakonverentsile "Trauma mõju ja narratiivid", juhtimaks tähelepanu peresuhete rollile inimese heaolus praegusel raskel ajal.
Eesti Pereteraapia Ühingu esinaine Jelena Põldsam.
Foto: Eesti Pereteraapia Ühing

Ühingu esinaise Jelena Põldsami sõnul ulatuvad perede reaktsioonid traumeerivatele sündmustele ühiskonnas põlvkondade taha ja on väga erinevad. "Inimese kõige loomuomasem reaktsioon traumeerivale situatsioonile on kokkuhoidmine ja soov infot vahetada, suhelda. Teine väga levinud reaktsioon on isoleerumine ja endasse tõmbumine, kuid see on elu jooksul omandatud põlvest-põlve kandunud muster või lapsepõlve kogemuste põhjal välja kujunenud reaktsioon raskustele. On ka neid peresid, kes hakkavad intensiivselt tegutsema, abistama ja lahendusi leidma, sest see annab näilise kontrolli tunde olukorra üle," kirjeldas ta.

Pereterapeudid toonitavad konverentsil, et ühiskonda traumeerivate sündmuste taustal tõuseb üleüldine ärevus, mis kajastub ka pereelus ning võib tähelepanu lastelt eemale viia. "Oma töös näeme, et inimeste kannatlikkus on praegu vähenenud. Ärevus vähendab ratsionaalsust ja suurendab emotsionaalsust ning tülid on kerged tekkima. Pereliikmetel läheb rohkem energiat enda emotsioonidega toimetuleku peale ja see võib lapsed isolatsiooni jätta, mida tuleks kindlasti vältida," lisas Põldsam.

"Üks viis traumeerivas olukorras rahu säilitada on keskendumine teiste abistamisele. Selle ilusa ja inimliku mustri avaldumist näeme praegu väga võimsal kujul eestlaste valmisolekus ukrainlasi abistada. Üksteise aitamine ja kokkuhoidmine aitas meil toime tulla II maailmasõja õudustega ja tolleaegsed mõjutused on meile praegu vanavanemate kaudu lähemal kui arvata oskame," rääkis Põldsam.

Loe lisaks
COVID-19 kriis on kasvatanud vajadust vaimse tervise abi järele

Ühing soovib konverentsiga juhtida tähelepanu pere toimetulekumustrite teadvustamisele ja ühtlasi mõistva suhtumise kasvatamist erinevate reaktsioonide suhtes. Seekordne konverents huvitub sellest, kuidas perekondlikku traumat käsitletakse erinevates distsipliinides. Antakse ülevaade trauma jälgedest, ajaloolise trauma olemusest, perekondliku trauma kujutamisest kirjanduses ja filmikunstis ning loomaperede käitumisest trauma korral.

Loe lisaks
Nõudlus kliiniliste psühholoogide järele kasvas hullumeelseks

Eesti Pereteraapia Ühing tähistab konverentsil oma 32. aastapäeva. Eestis tegutseb 280 pereterapeuti.

Pereterapeudid: Reaktsioon traumeerivatele sündmustele on tugev
Kuula artiklit

Pereterapeudid: Reaktsioon traumeerivatele sündmustele on tugev

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099