Autor: Kadi Heinsalu • 29. juuni 2022

Odavam sekveneerimistehnoloogia vähiravis loomisel

TAI personaalmeditsiini uudiskirjas arutleb kaasprofessor Olli-Pekka Smolander vähiravi tuleviku üle, mille muudab lootusrikkamaks väljatöötatav odavam sekveneerimistehnoloogia.
Genoomipilt
Foto: Shutterstock

Vähk kui geneetiline haigus vajab personaalset ravi, kirjutab värskes TAI uudiskirjas TalTech keemia ja biotehnoloogia instituudi kaasprofessor Olli-Pekka Smolander. Ta jätkab, et vähi ennetamises ja ravis võib tuua olulise läbimurde uus ja odavam sekveneerimistehnoloogia. Pikka aega oli eesmärgiks saada inimese genoom sekveneeritud 1000 euroga. See tulemus saavutati paar aastat tagasi ja praegu on kogu genoomi sekveneerimise hind umbes 500 eurot. Mai lõpus avalikustas ettevõte nimega Ultima Genomics uue sekveneerimise tehnoloogia, millega nad on töötanud koos mitme tipptasemel kliinilise ja genoomikaga tegeleva uurimisgrupi ja laboriga. Oma tehnoloogia abil lubavad nad luua 100 dollarit maksva inimgenoomi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099