Autor: Kadi Heinsalu • 4. juuli 2022

Juubelikonverents keskendub vähivastase võitluse uutele suundadele

Eesti Vähiliit kutsub osalema juubelikonverentsil "Vähivastase võitluse uued suunad maailmas ja Eestis", mis toimub 16. septembril Tallinnas hotelli Viru konverentsikeskuses.
Vähiliidu buss, mille abil saab avastada vähikahtlaseid juhte võimalikult vara.
Autor: Eesti Vähiliit

Konverents tähistab Eesti Vähiliidu 30. tegutsemisjuubelit. Ühepäevase konverentsi põhirõhk on vähivastase võitluse aktuaalsetel teemadel, nagu uued suunad vähiennetuses, diagnostikas ja ravis, väärtuspõhisus ja patsiendikesksus onkoloogias, toetus- ja taastusravi kaasaegsed võimalused, rääkis Eesti Vähiliidu president doktor Vahur Valvere. Konverents on suunatud eeskätt onkoloogidele, perearstidele ja teistele eriarstidele kuid oodatud on kõik meditsiinivaldkonna spetsialistid. Konverentsil osalejad saavad koolitustunnistuse 6 akadeemilise tunni ulatuses.

Konverentsile saab registreerida siit, osalustasu on 25 eurot. Konverents toimub vaid saalis, veebiülekannet ei tehta.

Rahvusvahelise konverentsi pikem avaloeng "Euroopa saab vähist jagu" on Association of European Cancer Leagues juhi Wendy Yared`e päralt. Dr Yared on 1980. aastal loodud Euroopa Vähiliitude Assotsiatsiooni (ECL), riiklike ja piirkondlike vähiliitude üleeuroopalise liidu direktor. ECLi 29 liiget pakuvad 24 riigis üle 489 miljonile Euroopa kodanikule nõustamist, toetust ja muid teenuseid vähktõve ennetamisel ja diagnoosimisel. ECLi visiooniks on vähivaba Euroopa. Euroopa Vähiliitude ülesanne on mõjutada ja parandada vähktõve ennetustegevusi ja vähiravi Euroopas ning mõjutada ELi ja üleeuroopalist poliitikat. Yared esindab ECLi ELi vähktõvevastase võitluse ühismeetmetes ning osaleb erinevates ELi aruteludes ja platvormidel, mis on seotud vähktõve ennetamise ja tervishoiuga. Wendy on omandanud rahvatervise doktorikraadi (Johns Hopkinsi ülikoolist rahvusvaheliste tervishoiusüsteemide alal) ja rahvatervise magistrikraadi (Berkeley ülikoolist tervishoiupoliitika alal, mõlemad diplomid USAst). Tal on üle 25 aasta kogemust rahvatervise ja tervishoiupoliitika valdkonnas. Ta on töötanud Maailma Terviseorganisatsioonis, Euroopa Parlamendis, Ameerika Ühendriikide tervishoiuteenistuses ja Sahara-taguses Aafrikas.

Tema järel on Tartu Ülikooli rakubioloogia professori Toivo Maimetsa loeng vähiuuringutest ja vähiravi uutest suundadest. Professor Maimets on Tartu Ülikooli rakubioloogia professor ja Euroopa Ravimiameti Uudsete Ravimite Komitee (CAT) liige. Ta on kaitsnud teaduste kandidaadi kraadi Moskva Ülikoolis (1984) ja doktorikraadi Tartu Ülikoolis (1991). Tema teadustöö on seotud molekulaarsete signalisatsiooniradadega inimese kasvajarakkudes ja embrüonaalsetes tüvirakkudes, ta on kolme raamatu ja umbes 90 teadusartikli autor. Mitmete rahvusvaheliste teadusorganisatsioonide liige (Academia Europea, Euroopa ja Ameerika vähiühingud jt.). Ta on olnud juhtivatel kohtadel rahvusvahelistes teadusühendustes (Euroopa Molekulaarbioloogia Konverentsi president, UNESCO Rahvusvahelise Bioeetika komitee asepresident) ja mitmete Euroopa Komisjoni paneelide liige ja juht.

PERHi juhatuse liige Terje Peetso teeb ettekande väärtuspõhisusest ja patsiendikesksusest onkoloogiast. Avasessiooni lõpetab vähiliidu presidendi onkoloog Vahur Valvere ettekanne Vähiliidu 30 tegutsemisaastast. Vahur Valvere on SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla(PERH) onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku onkoloog-ülemarst ning teadus- ja arendusjuht ja Eesti Vähiliidu nõukogu esimees. On töötanud Eksperimentaalse ja Kliinilise Meditsiini Instituudis(EKMI) kliinilise onkoloogia osakonna juhatajana, Eesti Onkoloogiakeskuses ülemarstina ning PERHs keemiaravi osakonna juhatajana, onkoloogiakeskuse juhatajana ja aastatel 2010-2020 onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhina. Aastael 2007-12 töötas Tallinna Tehnikaülikoolis dotsendina. On olnud Eesti Onkoloogide Seltsi ja Eesti Vähiliidu juhatuse esimees, Eesti Onkoteraapia Ühingu juhatuse liige, Tervise Arengu Instituudi(TAI) Teadusnõukogu ja Eetikakomitee pikaaegne liige. On olnud ka rahvusvaheliselt aktiivne, olles aastaid Eesti esindaja Euroopa Onkoteraapia Ühingu(ESMO) erinevates komiteedes ja töögruppides ning alates III-2022 on Ameerika Kliinilise Onkoloogia Ühingu(ASCO) Kesk- ja Ida-Euroopa nõukogu liige. Olulisemateks teadussuundadeks on olnud rinnavähi biomarkerid ja vähirakkude bioenergeetika.

Pärast lõunapausi on ettekanded dr Tiina Kahrelt (geenid ja vähk), dr Hannes Jürgensilt (rinnavähi pilootprojekt), haigekassa juhilt Rain Laanelt (sõeluuringutest), Viljandi haigla ülemarstilt Mart Kullilt (mobiilsete busside tööst sõeluuringutes ja ennetamises). Vähihaigete toetusravi kaasaegsetest võimalustest teeb ettekande dr Kadri Suija ja uutest suundadest taastusravis dr Annelii Jürgenson.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708